Médianapló

Médianapló - Újságíróskodhat-e a politikus?

2016. szeptember 26. 10:40 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzésnek lett folytatása. Emlékeztetném az olvasót, hogy arról tűnődtem, vajon az újságírók vállalhatnak-e közreműködést kampányeseményen. Elismerem, hogy nem válaszoltam egyértelműen nemmel vagy igennel, a példák megszemélyesítői azonban az újságírói szerepkörön belül maradtak. Beszélgettek (interjút készítettek) a rendezvény politikus vendégével, moderálták a vendégek vitáját. A Népszabadság mai száma viszont egy újságíró rendhagyó szerepvállalásáról számolt be.

A napilap pécsi tudósítója ezt írta az újságíró vendégről, Bayer Zsoltról: „Többen folyamatos tapsolással próbálták megakadályozni, hogy szóhoz jusson Bayer, akit Hoppál Péter kulturális államtitkár konferált fel.” Engem az összetett mondat második fele gondolkoztatott el, mert kiderült belőle, hogy a Zsolnay-negyedben megrendezett fórumon szerepcsere ment végbe. Nem az újságíró kérdezett, nem is ő moderálta a vitát, hanem őt kérdezték-moderálták, vagy csak „felkonferálták”, méghozzá egy pártpolitikus, ráadásul a kultúráért felelős államtitkár közreműködésével.

Az újságíró kilépett a szerepköréből, és főszerepet játszott egy olyan rendezvényen, ahol pártpolitikus alakította az őt helyzetbe hozó epizodistát. Ez csakugyan rendhagyó helyzet, egyedülállónak mégse tartanám. Nem először következett be a rendszerváltás utáni kampányok történetében. 2002-ben fölkértek, hogy írjak elemzést az országgyűlési választás kampányáról egy tanulmánykötetbe, két példára a megyei napilapok olvasása közben bukkantam.

Az ellenzékben lévő SZDSZ kommunikációs stábja azt találta ki, hogy a jó humorú, dörmögős hangú Kuncze Gábor show-val járja végig az országot. Ő lett a házigazda, és újságírók adták a műsort: a jászsági Alattyánban Juszt László, a hajdúsági, Balmazújvárosban Vágó István. Szerepet cserélt a politikus és az újságíró, amennyiben a politikus kérdezett, a képernyő-sztár pedig az ismertségét és az ebből fakadó népszerűségét kölcsönözte a kampányoló politikusnak, közvetve tehát a pártjának.

S mert mi vagyunk az utókor, tudhatjuk, hogy Kuncze Gábor a visszavonulása után egy ideig műsort vezetett a Klubrádióban, nem is csinálta rosszul. Vágó István pedig a visszavonulása után politikusságra adta a fejét, jelenleg a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, bár ebbéli minőségében is a médiával foglalkozik. Mindezzel nem akarok többet állítani, mint azt, hogy van ugyan átmenet a politika és az újságírás között, de talán mégsem érdemes a kettőt összekeverni.      

1 komment
süti beállítások módosítása