Médianapló

Médianapló - Kik fürkészik majd a szavazólapokat?

2016. szeptember 23. 11:08 - Zöldi László

Nyaviga (Enyedi) tanár úr forogna a sírjában, ha képes volna meghallani, hogy egykori tanítványa a kecskeméti Katona József Gimnáziumból nyilvánosan számolgat. Ráadásul a közelgő népszavazás ürügyén nem is először feszegetem az MSZP társadalmi beágyazottságát.

Ebben a rovatban arról írtam tegnapelőtt, hogy a Magyar Szocialista Párt megállapodott a Demokratikus Koalícióval a kampányesemények elkülönítésében. Nem szerveznek egymásra lakossági fórumokat, de megtisztelik a másik párt rendezvényét a saját híveikkel. Azt firtattam, hogy ha már hajlanak a megegyezésre, vajon miért nem állapodtak meg abban is, hogy a Gyurcsány-párt kisegíti-kiegészíti az MSZP aktivistáit a szavazóbizottságokban. A frakcióval megáldott parlamenti pártok ugyanis szavazókörönként két-két küldöttel őrködhetnének a népszavazás tisztasága fölött. Csakhogy a Fidesz-KDNP pártszövetség több mint 13 ezer aktivistájával szemben az MSZP csupán 3811-et nevezett be. A három és félszeres arányból vontam le azt a következtetést, hogy a szocialisták hajdan legendás, a politikai ellenfelek által is irigyelt társadalmi kapcsolatrendszere elillant, elpárolgott, megszűnt, szertefoszlott.

Senki sem pontosította a számaimat, a valóságos helyzetről azonban ketten is föllebbentették a fátylat. Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes tegnap reggeli interjújából (ATV-Start) és Nyakó István MSZP-sajtófőnök ma reggeli megnyilatkozásából (Népszabadság) kiderült, hogy a két baloldali párt együttműködése teljesebb, mint feltételeztem, sőt kiegészült egy harmadikéval is. Az MSZP funkcionáriusai arról számoltak be, hogy a 3811 aktivistából csak körülbelül 3400-at delegáltak a szocialisták, a két frakció nélküli pártból pedig az Együtt mintegy háromszázat „kölcsönzött” nekik, és a maradékot a Demokratikus Koalíció adta.

A baloldallal rokonszenvező választópolgárok örvendezhetnek, hogy legalábbis három párt keresi az együttműködés lehetőségeit. Mindazonáltal szomorúsággal töltheti el őket az, ami a pontosított adatokból-arányokból következik: még rosszabb a helyzet, mint ahogy feltételeztem. Mert ha az MSZP társadalmi beágyazottságából, szervezeti erejéből mindössze 3400 aktivistára telt a lehetséges 20662 helyett, akkor ez bizony nyomorúságos, sajnálatra méltó, szánalmas eredmény. Elvégre a két kormánypárt 13351 szavazóbizottsági tagja jócskán túlszárnyalja majd a baloldalról küldöttek fürkésző tekintetét.          

komment
süti beállítások módosítása