Médianapló

Médianapló - Milyen a helyi újságírók közérzete?

2016. szeptember 22. 10:42 - Zöldi László

Ha egy szóban kéne válaszolni, akkor rossz. Igen ám, csakhogy tegnap ötórás tanácskozást ültem végig a MÚOSZ székházában, és árnyaltabb felvétel bontakozott ki a témáról. A legnépesebb újságíró szövetség pesti (Vörösmarty utcai) épületében bérel irodát a Független Médiaközpont, amely elkérte a szakmai konferenciákra alkalmas Mikszáth-termet, hogy megbeszéljük a helyi újságírás országos helyzetét. Ketten számoltak be egy  fölmérésről.

A harmincas Bellai László a helyi médiumok vezető munkatársaival készített mélyinterjúkat. Ezekből bányászta elő az egyéni sorsokat és a kínálkozó általánosításokat. A huszonéves Kiss Eszter pedig a megszívlelendő tanulságokat foglalta kördiagramokba és egymáshoz színes oszlopokkal arányított százalékokba. Példásnak hatott az együttműködésük, bár még nem tartanak ott, hogy kritikával illessék a témakör korábbi kutatóit, köztük e sorok íróját is. Az idősebb pályatársak sorsa, hogy megcáfolják őket az utódok. Talán meglepő, de örülnék, ha már ott tartanának, Magyarországon ugyanis még nincs médiatudomány. Vannak már médiatudósok, egy kezemen megszámolhatóak, akik körül azonban még nem alakultak ki érzékelhető iskolák. Akkor beszélhetünk majd hazai médiatudományról, ha a tanítványok megírják a PhD-dolgozataikat, és ellenőrzik az elődök állításait.

A két előadó számtalan figyelemre méltó vonással árnyalta a helyi újságírásról körvonalazódó felvételt. Hozzájuk csatlakozott Incze Kinga, egy angolos nevű cég vezetője, aki nemcsak megszámolta a helyi médiumokat, hanem a hatásukat is lemérte. Kiderült, hogy 6500 országos médium mellett 4600 helyi működik, többnyire sanyarú körülmények közepette és feltűnő hatásfokkal. Mintegy nyolcszáz az önkormányzati újság, körülbelül száz a helyi rádió és ennél sokkal több a helyi televízió. Hogy pontosan mennyi, arról nincsenek adataim, talán mert kihagyott a figyelmem. Az utóbbi esetben teret nyitnék a pontosításnak, előre is köszönöm.

Immár többet tudunk a helyi médiumokról, még inkább a bennük dolgozó újságírókról, a hazai nyilvánosság mostohagyerekeiről. A Nyílt Társadalom Alapítvány, vagyis a Soros megfelelő helyre tette a pénzét, amidőn megtámogatta Az újságírás újraindítása című projektet, ennek egyik állomása volt a tegnapi vita. A részletekben gazdag szakmai tanácskozás alapján az a benyomásom, hogy a Független Médiaközpont tehetséges kutatói jó úton haladnak. Az elemzett szerkesztőségi és munkatársi sorsok előbb-utóbb tudományosan is értékelhető képpé állnak majd össze.      

komment
süti beállítások módosítása