Médianapló

Médianapló - Az ellenzék fix emberei hol vannak a szavazókörökből?

2016. szeptember 20. 10:51 - Zöldi László

Zakatol a Fidesz-mozdony. Gőzerővel dolgozik, hogy október 2-án legalább a választópolgárok ötven százaléka lépje át a szavazókörök küszöbét. De mennyi is az az ötven százalék? Négymillió, ahogy a kerekítésre és leegyszerűsítésre hajlamos politikusok emlegetik? Csakhogy azok közül, akik a legutóbbi években magyar állampolgárságot kaptak, vajon hányan regisztráltak? És a regisztráltakból hányan voksolnak levélben? Lehet, hogy az érvényességhez nem is lesz elég a négymillió plusz egy szavazó?

Sokasodnak az egyéb kérdőjelek is. Tudható, hogy 8306 szavazatszámláló és 2025 helyi választási bizottság lesz, vagyis összesen 10331 szavazókörre számíthatunk. S mert minden parlamenti párt, amelynek képviselőcsoportja (frakciója) van, két-két küldöttet delegálhat, 20662-en fürkészhetik a szavazólapokat. A pénteki határidőig a Fidesz 13122 tagot nevezett meg, szövetségese, a KDNP 239-et. A Jobbiknak sincs oka kétségbe vonni a népszavazás hitelességét, az ő 170 delegáltjával a jobboldali pártok 13531 küldöttel lesznek jelen a szavazókörökben. A különbség 7131.

Elvileg az MSZP is 20662 aktivistát küldhetne a szavazókörökbe. Azért ő, mert a többi ellenzéki pártnak (a DK-nak, az Együttnek és a PM-nek nincs frakciója a parlamentben). Nyáron a szocialisták egyik elnökjelöltje, Szanyi Tibor kikottyantotta, hogy „A meglévő tízezer szavazókörben nagyjából három-négyezer helyen van fix emberünk.” (InfoRádió, 2016. 06.15.) Néhány héttel később a megválasztott pártelnök, Molnár Gyula 6500 fix emberről beszélt az egyik stúdióban. A múlt pénteki adatok azt sejtetik, hogy Szanyi száma áll közelebb az MSZP helyi beágyazottságát jelző 3811-hez, s ha jól számoltam, 16851 delegáltja hiányzik a szavazókörökből. .

A frakció nélküli pártok fölajánlották, hogy kiegészítik a szocialisták listáját. A 2018-as együttműködést megalapozó akció azonban nem jöhetett létre. Vajon képesek lettek volna kiegészíteni? Vajon miért nem jöhetett létre az együttműködésük? A széttagozódott baloldali ellenzék pártjai úgy hirdettek bojkottot, hogy azt ígérték: fix embereikkel helyettünk is ott lesznek a szavazókörökben, nehogy véletlenül a kormánypártok elcsalják a voksolást. Meghirdették tehát az aktív passzivitást. Oké, bizonyára van ilyen, igazán kár, hogy az ígéretüket már nem tarthatják be, pénteken ugyanis letelt az a fránya határidő. A Fidesz számára megnyílt az út az érvényes népszavazáshoz.               

komment
süti beállítások módosítása