Médianapló

Médianapló - Miért riportoznak az interjúalanyok?

2016. augusztus 17. 09:53 - Zöldi László

A haditudósítók szakmája elnőiesedett. Amióta a tévék minden tűzfészekben jelen vannak, a férfitudósítók hajlamosak csapzottan, borotválatlanul, egyenruha-utánzatban állni a kamera elé. Élezik a feszültséget, holott humanizálni kéne a borzalmakat - nem átélhetővé, hanem elviselhetővé tenni. Erre valók a visszafogottan öltöző és fogalmazó újságírónők.

A négy tűzszerész hortobágyi tragédiájáról felváltva beszél a nyilvánosság előtt két csinos politikusnő az MSZP-ből, a rendfenntartásra szakosodott Demeter Márta és a szóvivő Budai Bernadett. Kár, hogy ellenzéki pártot képviselnek, amelynek az volna az érdeke, hogy ne tompítsa, hanem kiélezze az ügyben rejlő feszültséget. A honvédelmi minisztérium ugyanis el akarja mismásolni a valószínűleg túlóráztatásból fakadó tragédiát. A rokonszenves politikusnők közül ma reggel Budai Bernadett ült a kamera elé, és kedvesen humanizálta az „ügykezelés” ellentmondásait. Eközben mondta ezt: „Pont az előző riportban elhangzott…” (ATV-Start).

Azért nem folytatom a mondatot, mert az idézett rész ejt gondolkodóba. Elnézhető például Lévai Hangyássy László rockzenésznek, ha július 28-án ezzel toppant be a Hír TV stúdiójába: „Eljöttünk ide riportozni.” Téved ugyan, elvégre interjúzni érkezett, tájékozatlansága mégis megbocsátható, mert ritkán fordul meg a nyilvánosság fórumain, és nem kötelező tudnia, hogy mi a különbség a riport és az interjú között. De miként vélekedjünk Gy. Németh Erzsébetről, a Demokratikus Koalíció politikusnőjéről, aki az ATV július 14-i adásában ezt mondta: „Tarlós István, ahogy a riportból kiderült, …” Nála már firtatható, vajon profinak nevezhető-e, ha gyakran tűnik föl tévé- és rádióstúdiókban, még sincs tisztában a riport és az interjú közti különbséggel.

Ráadásul Budai Bernadett még egy parlamenti párt szóvivője is, neki csakugyan kötelező tájékozottnak lennie a nyilvánosság műfajaiban. Hódolatom, de félő, hogy több évnyi kommunikátorság után sem szerzett tudomást ama bizonyos különbségről. Ha szemben ül egy újságíróval, és beszélgetnek - interjút készítenek vele. Ha pedig arra utal, hogy a stúdióban néhány perccel korábban egy másik politikussal beszélgetett ugyanez a műsorvezető - a kollégájával szintén interjút készítettek. Ha viszont a beszélgetés szerves része egy sok helyszínen játszódó és sokféle műfajt magába foglaló dokumentumfilmnek, akkor riportban szerepeltek. Na, ez nem történt meg ma reggel.   

 

2 komment
süti beállítások módosítása