Médianapló

Médianapló - Online sajtó médiakeretben

2016. május 29. 10:57 - Zöldi László

Tegnap sokat jegyzeteltem a magyar online sajtó első húsz évéről szervezett tanácskozáson. A legérdekesebb mondatot Weyer Balázstól hallottam, aki kesernyésen jegyezte meg: „Karriert csináltunk, de történelmet nem.” A többi úttörő bólogatott, számomra pedig a kijelentés értelmét Simó György világította meg. Szerinte a print és a tévé gyöngesége állította a közélet előterébe a portálokat. Az online sajtó tehát szerencsés pillanatban robbant be a magyarországi köztudatba. Azt azonban már túlzásnak vélem, hogy az új médium helyzetét a két zászlóshajó, az Index és az Origo küzdelme határozta volna meg.

A teremben ülők közül valószínűleg e sorok írója volt az egyedüli, aki ugyanezt a két évtizedet vidéki felsőoktatási intézményben élte meg. Onnan nézve nemcsak újságírói, szerkesztői karrierek bontakoztak ki, hanem ama bizonyos történelem is sajátos színben tűnt fel. Tegnap Gáspár Kata elevenítette föl azt a pillanatot a kilencvenes évek végéről, amidőn Kossuth-tér környéki irodákat kerestek a portálszerkesztők és -kiadók, mert a széles sávú internetezés lehetősége csak két belvárosi kerületben adatott meg. Alighanem ettől a nézőponttól vált belterjessé, pesti úttörők intim élménybeszámolójává a szakmai összejövetel.

Holott abban a pillanatban a Parlamenttől 320 kilométernyire, a „sötét” Nyírség kellős közepén világbanki hitelből épült föl egy amerikai kampusz. Az északkelet-magyarországi diákokat a könyvtár földszinti csarnokában 225 számítógép várta. Két előadás között ott kerestem helyet, hogy a megszokott széles sávon olvashassam a digitális sajtót - nem mindig találtam gazdátlan készüléket. Két mozzanatot figyeltem meg. Az egyik az, hogy a diákok villámgyorsan álltak át az online hullámhosszra. A másik pedig az, hogy a vizsgaidőszak után hazamentek a kisvárosokba és a falvakba. Jobbik esetben be kellett érniük a csillagpontos hálózaton elérhető, poroszkáló internettel. Rosszabbik esetben három hónapig kiestek a digitális forgalomból, otthon ugyanis nem volt számítógép.

Ezt a hiátust használta ki a „béna és lassú” print meg a „felületes” tévé. Igyekeztek válaszolni a nemcsak napra, hanem órára, sőt percre is kész sajtó kihívására. A három médium így csinált történelmet, felemás nyilvánosságot. Egymással vetélkedve teremtettek lehetőséget újságíróknak, szerkesztőknek és menedzsereknek a karrierre. Ha a tanácskozás szervezői folytatják a tegnap megkezdett munkát, talán ebben a keretben is érdemes volna értelmeztetni az online sajtót.            

komment
süti beállítások módosítása