Médianapló

Médianapló - Miért hungarikum a lapzárta?

2016. május 06. 10:30 - Zöldi László

Immár tíz éve, hogy két kollégával tankönyvet írtunk a kommunikáció szakos főiskolásoknak és egyetemistáknak. A sajtó lett a reszortom, és vigyáztam arra, hogy egyik fejezet se legyen hosszabb a másiknál. Nehogy véletlenül előnybe vagy hátrányba kerüljenek a vizsgázók, mert hosszabb vagy rövidebb tételt húztak. Legkevésbé a digitális sajtóról szóló résszel boldogultam. A kétezres évek közepén még hiányoztak a háttér-anyagok, amelyeket hitelesen lehetett volna összefoglalni. Mindezt azért bocsátom előre, mert a Kreatív Online felületén figyelemre méltó interjú látott napvilágot.

Bíró István, az IDG Hungary vezérigazgatója 1996 és 1999 között menedzselte az Internettót, a digitális sajtó úttörő vállalkozását. Ha most kellene írnom ama bizonyos fejezetet, haszonnal forgatnám a terjedelmes és őszintének ható visszaemlékezését, bár meg kéne várni, hogy a munkatársai is kifejtsék a maguk változatát. Ezt már megtette Gerényi Gábor, Nyírő András és Braun Róbert álláspontját azonban még nem ismerem. Andrassew Iván pedig már sohasem adhatja közre, miként élte meg, hogy az Internettóból Index lett. Amíg kikerekedik a kép, addig is van Bíró Istvánnak egy továbbgondolásra ingerlő mondata: az online újság „rosszabb, mint egy napilap, mert még éjszaka is szükség van készenlétre”.

A rosszabbat úgy kell érteni, hogy az a kiadóvezető beszélt belőle, akit szuttyongattak a külföldi befektetők, vajon mikor lesz nyereséges a papír alapú lapok bevételéből működtetett portál. Akkor már a Nyugathoz tartoztunk, és aki digitális újságíróként-szerkesztőként kereste a kenyerét, annak figyelembe kellett vennie, hogy összezsugorodott a világ, ha úgy tetszik, létrejött a „világfalu”. Tekintetbe kellett hát venni a különböző időzónákat, a többi földrész történéseit, és a folyamatos készenléti állapot miatt többe került az online sajtó, mint az offline. Mostanában az a benyomásom, hogy a külföldi befektetők ugyanezt kérik számon a „bőkezű” lapmenedzserektől. S mert a kiadóvezetők általában hallgatnak a smucig tulajdonosokra, egyelőre megkímélik a papír alapú sajtót a pusztulástól.

Épp azzal nyújtják el például a leginkább veszélyeztetett napilapok haldoklását, hogy nem akarják megfizetni az éjszakai ügyeleteseket. A szemünk láttára így bontakozik ki az a hungarikum, hogy a legtöbb napilap online változata este tíztől lapzártát tart. Holott ez a kifejezés elvileg csupán az offline változat szerves tartozéka volna.               

1 komment
süti beállítások módosítása