Médianapló

Médianapló - A pályakezdő újságírónak érdemes-e tagdíjat fizetnie?

2016. május 01. 10:35 - Zöldi László

Most érkezett meg a MÚOSZ digitális hírlevele. Tudósítás olvasható benne a legnépesebb újságíró szervezet küldöttgyűléséről. S bár a szerző csupán utalt a junior tagok helyzetére, engem médiatanárként épp a tanítványok sorsa érdekel. Szerencsére néhány napja, az aranytollas újságírók összejövetelén Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke megismételte közgyűlési eszmefuttatását. Tőle tudom, hogy a szakmai szervezetnek 4200 tagja van, ebből 800 évek óta nem fizet tagdíjat - kezdeni kellene velük valamit. A 203 junior tagot viszont kevesellte - azt már én fűzöm hozzá, hogy velük is kéne kezdeni valamit.

Erre válaszolta az elnök, hogy egy pályakezdő újságírónak azért érdemes jelentkezni a MÚOSZ-ba, mert ugyanazok a kedvezmények illetik meg, mint bármelyik tagot. Épp ez a baj. Milyen kedvezményeket harcolt is ki az érdekvédelmi szempontból csakugyan tiszteletre méltó szervezet? Például bizonyos márkájú gépkocsit néhány százalékkal olcsóbban vehetünk meg. Némelyik szállodában olcsóbban alhatunk. Az eddiginél olcsóbban vehetjük igénybe a tihanyi MÚOSZ-üdülő szolgáltatásait. Eddig is olcsóbban juthattunk hozzá Telekom-mobilhoz, de most újabb kedvezmény állt a házhoz. Az is fejlemény, hogy ha a cikkeinket kötetben akarjuk megjelentetni, egy digitális nyomda olcsóbban készíti el a könyvet.

Csakhogy a tanítványaim keveset keresnek. Egyelőre nincs pénzük gépkocsira, szállodára, tihanyi üdülőre. Annyi cikkük sem látott még napvilágot, hogy kötetről álmodozzanak. A Telekom-mobilra telne talán a zsebükből, a csekély kedvezményért azonban fölösleges MÚOSZ-tagdíjat fizetni. De ha az újságíró szervezet végiggondolná a juniorok érdekeit is, akkor ösztökélném őket a jelentkezésre. Érdemes volna kidolgozni például egy honorárium-táblázatot, amely arra figyelmeztetné a kiadóhivatalokat, hogy ne éhbérért dolgoztassák a pályakezdőket. Azt is a tanítványaim mondják, hogy szívesen vennék, ha a saját portáljuk technikai fölszerelését bankhitelből vásárolhatnák meg.

Az is kedvükre volna, ha a szakmai szervezet jóvoltából nagyon olcsó szálláslehetőséghez juthatnának Budapesten. Így vehetnének részt színvonalas MÚOSZ-rendezvényeken, így nézhetnének meg színházi előadásokat, és a tárlatok is pallérozhatnák képzőművészeti kultúrájukat. Apropó múzeum, az is jó volna, ha a sajtóigazolvánnyal ingyen látogathatnának kiállításokat. Még azt is elviselnék, ha ez a kedvezmény nemcsak őket érintené, hanem a többi MÚOSZ-tagot is.     

2 komment
süti beállítások módosítása