Médianapló

Médianapló - Hányan tüntettek a Parlament előtt?

2016. február 14. 09:56 - Zöldi László

„Reménykeltő a pedagógusok mozgalma, mert vidékről indult, és egyre szélesedik a bázisa.” - fejtegette Ferge Zsuzsa szociológus. (Hetek, 2016.02.12.) Egy nappal később kétségkívül sokan gyűltek össze az Országház előtti téren. Vajon a tömeg összetétele és lélekszáma visszaigazolja-e a tekintélyes szegénységkutató szavait?  

A portálok közül egyedül az atv.hu vette magának a bátorságot, és „legalább húszezer” tiltakozót feltételezett. Becslésének hitelességet kölcsönöz, hogy kizárólag az ATV közvetítette élőben a történteket. Márpedig ha egy operatőr felülről pásztázta végig a tömeget, ki lehetett kockázni a teret, és fölmérni, vajon egy négyzetméteren hány ember fér el. Tegnap persze majd’ mindenki esernyőt tartott a feje fölé, és ez óhatatlanul növelte a tüntetők térfogatát. Azt mégis merem állítani, miután ma hajnalban végigböngésztem a megyei napilapok online kiadásait, hogy a tegnap délelőtti sokadalom nem szűkült le a fővárosi és a Budapest vonzáskörzetéből érkezett tanügyi dolgozókra.

Aki végigsétált a Parlamenthez vezető Alkotmány utcán, láthatta a járda melletti sávban parkoló buszokat. Bár az Intercity szerelvényei tömve voltak vidéki pedagógusokkal, a központi tüntetés mértékegysége a busznyi lett. Sajtóhírek szerint Zalaegerszegről négy, Békéscsabáról, Dunaújvárosból, Győrből és Kaposvárról három-három érkezett, Paksról kettő. Szigethy Marianna szakszervezeti szervező pedig arról számolt be február 11-én, a Sonline digitális felületén, hogy „Akadnak megyék, ahonnan tíz-tizenöt busz is indul.” Hogy aztán mennyi érkezett meg a központi tüntetés színhelyére, azt nem számoltam össze, bocs. Az viszont kiderült a regionális sajtóból, hogy egy buszban átlagosan ötven utassal számoltak a szervezők.

Vagyis okkal vélhető, hogy a vidéki Magyarországot néhány ezren képviselték a pesti Kossuth téren. A jelek azt sejtetik, hogy a Parlament előtti tömegben minden harmadik-negyedik esernyős távolabbról tisztelte meg jelenlétével az áhított tanszabadságot. Egy támpont van azért az immár országossá terebélyesedett mozgalom méreteihez. Ötven szervezet, csaknem kilencszáz tantestület és 33 ezer aláíró vette nevére a szombati fejleményt, amelyet a Facebook-on 43 ezren tüntettek ki a rokonszenvükkel, 7400-an a részvételi szándékukkal. Tizenöt hónappal ezelőtt a tervezett netadó ellen 259 ezren tiltakoztak a közösségi oldalon, és 44 ezren jelezték részvételüket a mobiltelefon-villantós felvonuláson.    

53 komment
süti beállítások módosítása