Médianapló

Médianapló - Az 5 soros kommunikáció

2016. február 10. 10:20 - Zöldi László

Azt vettem észre, hogy a közéleti szereplők közül az idősebbek berzenkednek a velős üzenetek ellen. Szerintük a tömör, egyszerre hatásos és lebutított kommunikáció elszívja a helyet a részletes érveléstől. A „rövid” üzenet épp úgy zavarja a 64 éves Erdő Péter bíborost, mint a „30 másodperces” a liberális politikus Kuncze Gábort (66), a „20 másodperces” pedig a szocialista Hiller Istvánt (52).

A Médianapló bármelyik bejegyzése 30 sornyi, a felolvasása három percig tartana. Ez 180 másodperc, egy sorra jut hat. A 30 másodperces kommunikáció tehát ötsornyi. A Népszava mai számában jelent meg Szanyi Tibor (60) terjedelmes cikke. A szocialista politikus változatlanul nincs tisztában a felkiáltójel funkciójával (kilencszer használja rosszul), összesen 28 helyesírási vagy stilisztikai hibát vétett. Témánk szempontjából érdekesebb, hogy az okfejtésében található 11, 10, 9 soros mondat, néhány 8-as és 7-es, rengeteg 6-os is. Vajon képes volna-e ötsornyira korlátozni az üzenetét? Aztán felötlött, hogy a negyven körüli politikusok még fiatalok, de már elég tapasztaltak ahhoz, hogy vérükké váljon a rövid üzengetés.

Czunyiné Bertalan Judit 1974-ben született, Fidesz-politikus, közoktatási államtitkárságig vitte, néhány napja váltották le. A hírhedt Klebelsberg Intézményfenntartó Központot így határozta meg: „A Klik azért jó, mert egy olyan beavatkozási felület a fenntartó részére, ahol azokra a többek között nemzetközi mérésekre tudunk reagálni, ami a beavatkozási pontoknak a megtalálását jelenti az oktatási rendszerben, így a végzettség nélküli iskolaelhagyás és mindazok az intézményi átjárhatóságok vagy a gyermekek oktatásával összefüggő tudásrendszereknek az eljuttatása.” (444.hu, 2016. február 8.)

Ujhelyi István 1975-ben született, ő szintén az államtitkárságig vitte, előtte az MSZP elnökségében felelt a médiapolitikáért. Nemrégiben alapított egy szellemi inkubátort, amelyet így jellemzett: „Végső soron az a célja, hogy konferenciákon, beszélgetéseken, helyi fogadóórákon, mondom még egyszer, nemcsak az ötödik kerületben lehet rendezvényt tartani, én minden héten megyek valahová, egy programsorozat, ébresztő, annak a felhívásnak az itthoni közzététele, hogy Magyarország ki fog iratkozni az európai uniós tagállamok sorából.” (ATV, 2016. február 8.)

Na, ugye. Ők aztán nem jártatják fölöslegesen a szájukat. Nem érvelnek hosszasan és unalmasan. Csakugyan vérükké vált az 5 soros kommunikáció, ennél már nem is lehetne velősebb, tömörebb, hatásosabb az üzenetük.

komment
süti beállítások módosítása