Médianapló

Médianapló - Üres lapok a kertévék történetéből

2016. január 05. 10:54 - Zöldi László

Médiapolitikát tanítok, ezért érdekelt Andy Vajna interjúja a Népszabadság tegnapi számában. A közismert üzletember elárulta, hogy 1997-ben ő is tagja volt a CME nevű csoportnak, amely indult a kereskedelmi 1-es és 2-es csatorna frekvenciájáért. Ezt mesélte: „Az RTL illetékese rohant be a pályázati dokumentációval, hogy ne késse le a határidőt. A pult előtt véletlenül leejtette a paksamétát, és szétszóródtak a papírok. A nagy része, több száz oldal teljesen üres papír volt.”

Ismertem a városi legendát, amely tizenkét üres dossziéról regélt, de nem hatott életszerűnek. Nem is adtam tovább a kommunikáció szakos diákoknak. Most viszont életszerűbb történettel állt elő valaki, és fölelevenítette a feledésbe merült epizódot. Ennek egyik főszereplőjét, az Országos Rádió és Televízió Testületet az 1995. december 21-én elfogadott médiatörvény után Horn Gyula miniszterelnök média-tanácsadója, Révész T. Mihály hozta létre. Az ő elnöklésével döntött úgy a médiahatóság, hogy a frekvenciapályázatból kiejti az amerikai Lauder-családot. Már akkor megfogalmazódott a sajtóban, hogy ezzel a szocialista miniszterelnök a koalíciós partner orrára koppintott. (Baló Györgyöt, a Lauder-féle TV3 főszerkesztőjét az SZDSZ emberének tartotta.) A meglepő döntés mögött két okot sikerült kitapintani.

Az egyik az, hogy Lauderék Prágában már alapítottak egy televíziót, amely szórakoztató műsoraival elhappolta a hirdetési bevételt a köztévétől. A magyar miniszterelnök nem akarta, hogy az eset megismétlődjék. A másik ok az, hogy a kormány sűrűbbre fonta kapcsolatait a német nyelvterület cégeivel, ezért az RTL előnyt élvezett az „amerikai” Lauderrel-Vajnával-Balóval szemben. De vajon miként lett vesztes az a pályázat, amely mindkét frekvenciáért négymilliárd forinttal több műsorszolgáltatási díjat tartalmazott?

Perek sorozata következett, és a kacifántos ügy eljutott a Legfelsőbb Bíróságig. Néhány órával a végső döntés előtt azonban a nyerésre álló Lauderék eladták magyar televíziójukat a TV2 egyik tulajdonosának, aki visszavonta a keresetet, majd nem sokkal később a megvásárolt cég részvényein testvériesen osztozott az RTL-lel. A sors iróniája, hogy az akkor kigolyózott Baló György most az Orbán-kormánnyal szemben kritikus RTL Klub vesézős műsorát vezeti. Hajdani üzlettársa, Andy Vajna pedig Orbán Viktor miniszterelnök szórakoztatóipari megbízottjaként egyre inkább közeledik a másik talpon maradt kereskedelmi televízió, a TV2 megszerzéséhez.

4 komment
süti beállítások módosítása