Médianapló

Médianapló - Pontosított zöldhatár

2015. szeptember 24. 10:37 - Zöldi László

A legutóbbi napokban Orbán Viktor sokfelé megfordult. Tegnap például Brüsszelben kifejtette, hogy ha szükséges, olyan helyzetet kell teremteni a hazánkon átcsörtető migránsok számára, amelyben „Nem lehetséges büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt.” Az a benyomásom, hogy az idézett mondatban a pontosítás szándéka rejlik.

Miniszterelnökünk több mint egy éve, a tanácskozásra hazahívott nagykövetek előtt beszélt arról, hogy az illegális határátlépés nem bocsánatos vétek, hanem bűncselekmény. Akkor még a hazai nyilvánosság keveset tudott a Szerbia felől érkező menekültekről, bár a belügyminisztérium bizonyára jelezte a kormányfőnek, hogy fokozatosan növekvő létszámban igyekeznek Nyugat-Európába. Idén januárban pedig, a párizsi karikaturisták elleni merénylet után az egyébként jogi végzettségű miniszterelnöknek sikerült pontosabban elmondani az álláspontját: a bocsánatos vétket behelyettesítette a szabálysértéssel. S amidőn már tömegek özönlöttek rajtunk keresztül a Nyugat irányába, fordulópont következett be a kormányzati kommunikációban: ami korábban „csak” szabálysértés volt, az szeptember 15-e óta már bűncselekmény. Bejött tehát az, amit az ország első embere tavaly augusztusban még csak hitbéli szavakkal fogalmazott meg.

De ha valaki figyelmesen olvassa a nemrégiben elfogadott törvényt, akkor kiderül, hogy nem a zöldhatár átlépése számít bűncselekménynek, hanem a rajta emelt építmény (biztonsági kerítés, biztonsági határzár, drótakadály, drótkerítés, fizikai határzár, gyorstelepítésű drótakadály, határvédelmi kerítés, horgonyzott határzár, ideiglenes biztonsági határzár, jogi határzár, műszaki határzár, pengés drótsövény, szögesdrótkerítés, vaskerítés) megrongálása. S mert még nem sikerült teljesen körülkeríteni Magyarországot, annak az átlépése, ami „a hivatalos határátkelőhelyen kívül van”, vagyis a zöldhatár átlábolása változatlanul szabálysértés.

A miniszterelnök mégsem hazudott, amidőn kifejtette, hogy nem lehet majd büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt. Még csak nem is csúsztatott, inkább megelőlegezte ama jogszabályt, amelyet hamarosan beterjeszt egy kormánypárti képviselő. Javaslatát az országgyűlés egyik bizottsága zárt ülésen vitatja majd meg, és éjjel tűzik napirendre, vagy egy salátatörvény 139. paragrafusában, hogy aztán a kormánypárti sajtó megállapíthassa: Orbán Viktor minden demokratikus feltételt betartott. Arról igazán nem tehet, hogy jóstehetségnek született.       

1 komment
süti beállítások módosítása