Médianapló

Médianapló - Akik zsebben mutatnak fityiszt

2015. szeptember 04. 09:36 - Zöldi László

Félrevinné az okfejtésemet, ha arról kéne vitatkoznunk, hogy a témául választott fénykép miért éppen ellenzéki újságban jelent meg. Csakugyan a Népszava mai számában látott napvilágot, és előnytelen színben tünteti föl Orbán Viktort. A tegnap Brüsszelben rögzített pillanatképet azonban a Magyar Távirati Iroda munkatársa készítette (Botár Gergely neve olvasható alatta), és e műveletre a Miniszterelnöki Sajtóiroda ütötte rá a hivatalosság pecsétjét.

A magyar miniszterelnök látható az előtérben, mellette tárgyalópartnere, Jean-Claude Juncker, akit csak a kontraszt kedvéért érdemes megemlíteni. Az Európai Bizottság elnöke szintén kigombolt zakóban tűnik föl, amit bizonyára kifogásolnának a protokoll-szakértők, bár a becsületére válik, hogy mindkét kézfeje megtekinthető. Ellentétben Orbánéval, aki a jobbot zsebre vágja, talán a balt is, ebben azonban nem vagyok biztos, mert úgy lép, hogy a másik karja hátul van. Mindazonáltal a protokollosok haja már égnek áll, országunk első embere ugyanis fittyet hány a diplomáciában elfogadott szabályokra. Ez azért nem lep meg, mert ebben a rovatban nem először teszem szóvá, hogy a magyar miniszterelnökök képtelenek kultúremberként viselkedni az Európai Unió központjában. Orbán Viktor régebben is látszott zsebre vágott kézzel, és Gyurcsány Ferenccel is megtörtént, hogy a légkondicionált tárgyalóteremben levette a zakóját, és két miniszterelnök közé hajította az asztalra.

Ennél tovább mégse mennék az okfejtésben, elég baj az nekünk, hogy olyan politikusaink vannak, akik nem tanultak meg viselkedni (vagy megtanultak, de úgy érzik, hogy rendhagyó módon kell viselkedniük Brüsszelben). Az igazi témám nem is ez, hanem hogy a kormányfő mögött egy számomra ismeretlen, középkorú férfiú mutatkozik. Bal kezében vastag dosszié, alighanem a magyar küldöttség tagja, afféle tanácsadó, aki a főnök kezébe adja a megfelelő dokumentumot, hogy országunk pillanatnyi vezetője minél pontosabban fejthesse ki az álláspontját. A diplomata külsejű férfiú betartja a protokollt, és begombolta a zakóját, csak éppen a másik, gazdátlan kezét Orbán Viktorhoz hasonlóan vágja zsebre.

A nemzetközi tárgyalásokon bennünket képviselőknek talán még nem kötelező, hogy a vakuk villanása és a kamerák berregése közben zsebre vágott kézzel mutassanak fityiszt a hanyatló Nyugat megtestesítőjének, annak a fránya Uniónak. De mintha a miniszterelnökünk már előkészítette volna a terepet az állami viselkedéskultúra megújítására.  

13 komment
süti beállítások módosítása