Médianapló

Média - A kerítés jelentésváltozása

2015. augusztus 04. 11:20 - Zöldi László

Június közepéig a kerítés szónak nyoma sem volt a közbeszédben. A közéleti szereplők miért is hozták volna szóba? Igen ám, de másfél hónapja a magyar kormány bejelentette, hogy lezárja a magyar-szerb határt. Azóta hiába próbálja szakkifejezésekkel magához ragadni a kezdeményezést, a kerítés csinált karriert. Legyőzte a mesterkélt szavakat.

Nehéz elképzelni, hogy a nyilvánosság fórumain (az újságokban, a rádió- és tévéstúdiókban, a portálokon, még inkább a bögrecsárdákban, a kocsmákban, a presszókban és a kávéházakban) biztonsági kerítésről, déli biztonsági határzárról, drótkerítésről, fizikai határzárról, határvédelmi kerítésről, horgonyzott határzárról, ideiglenes biztonsági határzárról, ideiglenes határzárról és műszaki határzárról vitatkozzunk, beszélgessünk. Beérjük a jelző nélküli kerítéssel is, mert egyszerű és közérthető. A nemrégiben telepített fájlom például 126 figyelemre méltó mondatot tartalmaz, néhány napja pedig napvilágot látott az első szállóige is. Sztankóczy András fejtette ki a Heti Válasz július 30-i számában, hogy „Minél hosszabb a kerítés, annál könnyebb átjutni rajta.”

Ha egy évvel ezelőtt olvassuk vagy halljuk, talán oda sem figyelünk rá. Azt a faluszéli tapasztalatot foglalja össze, hogy hiába kerítik el a legelőt, pulikutyákra is szükség van ahhoz, hogy a nyáj ne törjön ki. 2015. június 17-éig ez a köznapi tapasztalat nem ütközött a politikai szándékkal. Azóta azonban már nem az a kerítés funkciója, hogy megakadályozza a belül élők kitörését, hanem hogy ne jöjjenek be azok, akiknek a kormány felfogása szerint kívül tágasabb. Ha tehát az állami médiumok nem kampányolnának ezerrel a menekültek ellen, az idézőjelbe tett mondatot alighanem a pásztorok körében emlegetett népi bölcsességnek könyvelnénk el.

Az országunkon átözönlő menekültek ügye napjaink része lett. Ha valaki álmunkból ébresztene föl bennünket, akkor is rávágnánk, hogy a pengékkel fölszerelt kerítés 175 kilométer hosszú és négy méter magas lesz. S ha a tájékozottabb médiafogyasztók azt is firtatják, hogy kik és milyen eszközökkel őrzik majd a dróthálóval elkerített déli határszakaszt, már meg is ágyaztunk a hirtelen szállóigévé vált mondat befogadásának. Nem lepődnék meg, ha a legutóbbi negyedszázad szállóigéit tartalmazó gyűjteményem a közéleti viták nyomán nemcsak a Sztankóczy-féle okfejtéssel gyarapodna.      

4 komment
süti beállítások módosítása