Médianapló

Médianapló - Vakkant-e még az ifi Puli?

2015. július 31. 10:51 - Zöldi László

Tegnapi bejegyzésemre 128 komment érkezett. Volt köztük mindenféle, még egy-két olyan is akadt, amelynek szerzője elgondolkozott azon, amit írtam. Két hozzászólást emelnék ki, mert rosszul tudnak valamit.

A Fakutya vigyora álnevű kommentelő megugatta az ifi Pulit. Idézte egyik régi mondatomat, amelyből kiderül, hogy 11 éve tanítok a nyíregyházi főiskolán, és „a tanítványaim hétszer nyertek ifjúsági Pulitzer-díjat, ketten pedig megkapták az év legjobb diákújságírója címet”. Ezt fűzi hozzá epésen: „Oszt ki osztja?” Neki tercel Nemezis, aki fölrója, hogy „Könnyed csúsztatás Pulitzer-emlékdíj helyett a Pulitzer-díjat, az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetését említeni. Atya ég! Kik tanítanak a felsőoktatásban?” A tőlem idézett mondat csakugyan pontosításra szorul. Akkor még csupán 11 éve tanítottam Nyíregyházán, azóta újabb fél évtized telt el, és ifi Pulival méltányolt tanítványaim száma nyolcra gyarapodott. Egyébként a két „jóindulatú” kommentre azért reagálok, mert alkalmat adnak arra, hogy elmeséljem e díj tanulságos történetét.

Ha az olvasó újra megnézi az idézett mondatomat, észreveheti, hogy nem használtam a Pulitzer-emlékdíj kifejezést. Nemezis keverte össze a szezont a fazonnal. Van ugyan emlékdíj Magyarországon, de nem a diákújságíróknak találták ki, hanem a felnőtteknek. Kitüntetettjei a szakma krémjéhez tartoznak, a legtehetségesebb tanítványaim talán majd egyszer csatlakoznak hozzájuk. Abban hasonlít egymáshoz a két magyar Puli, hogy alapításukat a Pulitzer-leszármazottak is pártolták. Az ifjúságit Joseph Pulitzer (József) szülővárosa, Makó önkormányzati testülete hozta létre, kezdeményezését erkölcsileg támogatta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, anyagilag pedig a Hiller István vezette minisztérium. A zsűri elnöke mindvégig Baló György maradt, és a neves szakemberekből összeállított bíráló bizottság komolyan vette a dolgát.

Az első díj félmillió forint volt, amiből például Nagy Zsófi konyhabútort vásárolt. Amidőn azonban a második Orbán-kormány hivatalba lépett, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár először csak nem érkezett meg az eredményhirdetésre, majd a minisztériumi támogatás is elenyészett. Ekkor szállt be helyette az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. Csakhogy tavaly ősszel, az önkormányzati választás nyomán új polgármestere lett Makónak, és a diákújságírók országos seregszemléje megszűnt létezni.          

2 komment
süti beállítások módosítása