Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a főmondatból mellékmondat?

2015. július 29. 11:19 - Zöldi László

Van ezer ismerősöm a közösségi oldalon. Azt vettem észre, hogy a legtöbben nem veszik jó néven, ha az MSZP-ről tűnődöm. Azt elismerik, hogy jót nem nagyon lehet írni róla, azt viszont zokon veszik, hogy a rosszat nem hallgatom el. Lehet, hogy igazuk is van. Betegünk kómában fekszik, csövek lógnak ki belőle, illene körülötte halkan beszélni, és lábujjhegyen járni, erre én azt elemzem, hogy miként agonizál. Soraimból nem a rosszindulat süt ugyan, mégis elképzelhető, hogy rosszul látom az MSZP helyzetét. Aligha árt ellenőrizni a benyomásaimat.

Szerencsére a Magyar Szocialista Párt több mint negyedszázadáról van egy ötszáz oldalas idézetgyűjteményem, meg is néztem benne, vajon tavaly, az első hét hónapban hány mondatot szenteltek neki a hivatásos elemzők. Lám, július 27-ig 168 mondat lelhető fel, ami azt sejteti, hogy sokan és sokszor próbálták megfejteni az akkor még csak két választási vereség és nyomában a lejtmenet okait. A dátum pedig azzal magyarázható, hogy tegnapelőtt este két politológus ült be az InfoRádió stúdiójába, és értékelte 2015 eddigi fejleményeit. A néhány nap híján hét hónapban 24 mondatot jegyeztem föl az MSZP megítéléséről, 168 aránylik tehát a 24-hez. Az idei érdektelenségen talán már érdemes eltűnődni.

Mindenesetre a műsorvezető igyekezett szóra bírni Magyar Kornéliát és Mráz Ágoston Sámuelt. Az elemző hölgy azzal rázta le, hogy figyelmeztette: „Nemcsak az MSZP-ből áll a baloldal.” Majd az újabb kérdésre ezzel intézte el a témát: „Az MSZP-ben nem látom az intellektuális többletet.” Kollégája meg sem említette az MSZP nevét, csupán ennyit mondott: „A pártelnök nem szerepel, a párt üzeneteit nem közvetíti.” Csakhogy ellentmondásba keveredett önmagával, mert kifejtette, hogy Tóbiás József nevéhez nem fűződnek megjegyezhető mondatok. Tényleg nem fűződnek, de ha az egy éve megválasztott pártelnök eredménytelenül kísérletezett azzal, hogy ütős mondatokkal ragadja meg a közvélemény figyelmét, akkor aligha állítható róla, hogy nem szerepel. Legföljebb az, hogy nehézkesen, ügyetlenül közvetíti a Magyar Szocialista Párt üzeneteit.

Kelletlen, kikényszerített eszmefuttatásuk három percet vett el a csaknem egyórás és egyébként figyelemre méltó műsorból. A hivatásos elemzők ennyi időt szántak 2015. július 27-én az országgyűlés legpatinásabb pártjára. Ama MSZP-re, amely sokáig főmondat volt a hazai nyilvánosságban, most azonban már csak mellékmondat.      

31 komment
süti beállítások módosítása