Médianapló

Médianapló - Hová köt az ige?

2015. július 24. 11:24 - Zöldi László

Mielőtt kezdetét venné a politikai uborkaszezon, a tusványosi szabadegyetem még egy kicsit borzolja a kedélyeket. Alapítója, Németh Zsolt anekdotázott egyet, és a túlnyomórészt erdélyi hallgatóság előtt székely közmondásra utalt. Fejtegetését - „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék.” - még a helyszínen kikérte magának egy erdélyi újságírónő, a Fidesz-politikus pedig magyarázkodásra kényszerült.

Ő csak azt akarta mondani, hogy ha a székelyek asszonynak nevezik a nőt és embernek a férfit, akkor a nő nem ember, he-he. Oké, a magyar fővárosból érkezett szónok elismerte, hogy rosszul sült el a poén. Csakhogy szabadkozás közben hozzáfűzte még: „Mi, akik Magyarországról lejövünk.” Ez az igazi botrány, mert az anyaországi politikusok valóságszemléletéről árulkodik. Hányszor halljuk, olvassuk választott képviselőink megfogalmazásában, hogy lementek vidékre, például Sopronba, Mosonmagyaróvárra, Győrbe, Komáromba, Esztergomba, Tatabányára, Balassagyarmatra, Salgótarjánba, Ózdra, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Vásárosnaményba. Úgy rémlik, a topográfia nem a legerősebb oldaluk, ha ugyanis ránéznének a térképre, láthatnák, hogy a felsorolt városok Budapestről északra terülnek el.

Ha pedig vonalzót helyeznének a térképre, az is kiderülne, hogy a magyar főváros körülbelül egy magasságban van Nagyváraddal, Zilahhal, Nagybányával és Besztercével. Arról nem is szólva, hogy Trianonban tízezer négyzetkilométerrel nagyobb rész került Romániához, mint a jelenlegi Magyarország területe. A lenézést, lekezelést sugalló ’le’ igekötő használata tehát legalábbis megkérdőjelezhető, és a külpolitikával foglalkozó politikust nem a legkedvezőbb színben tünteti föl. Egyébként nemcsak kormánypárti politikusoknak róható fel a topográfiai tájékozatlanság és a leereszkedő hangvételű igekötő. Ellenzéki politikusok is le szoktak menni vidékre, és ilyenkor föl sem ötlik bennük, hogy megsértenek néhány millió választópolgárt.

Aligha véletlen, hogy a határ másik oldalán felhördülést váltott ki Németh Zsolt tréfálkozása. A nyilvánosság ottani magyar anyanyelvű képviselőinek egyre inkább elegük van a magyarországi vendégek bumfordi, elfuserált, kétbalkezes, otromba, szerencsétlen, ügyetlen megszólalásaiból. Egyik fórumuk, az Erdélyi Riport általánosítja is a tusványosi elszólást, amidőn Magyarországról szólván „a vakkomondorok és az öregecske feleségezők országát” emlegeti.               

4 komment
süti beállítások módosítása