Médianapló

Médianapló - Hármashatár

2015. július 03. 11:04 - Zöldi László

Nocsak, feltűnt egy ismerős arc. Legalább harminc kilóval könnyebb hajdani önmagánál, és Kübekháza polgármestereként mutatják be a tévéhíradóban. A hármashatárról nyilatkozik. Falujától délnyugatra található Szerbia, délkeletre pedig Románia. Azt fejtegeti, hogy ha felépítik ama bizonyos drótkerítést, az ő határkövüknél megszakad, elvégre a kormányzati döntés a magyar-szerb határszakaszra vonatkozik, és a menekültek Románia felől sétálnak majd be hozzájuk. Nem minősíti a XXI. századi vasfüggönyt, csupán érzékelteti a döntés képtelenségét. Hja kérem, rutinos politikus, a dörzsölt Torgyán doktor mellett tanulta a szakmát.

Az akkor még testes Molnár Róbert húszévesen lett a Független Kisgazdapárt szervezőtitkára. Villámkarrierjére sokan felfigyeltek, azt viszont kevesen tudják róla, hogy jelentős szerepet játszott Orbánék 1998-as győzelmében. A kisgazdák vezére ugyanis észrevette a hatalmat gyakorló szocialisták sebezhető pontját. Az MSZP politikusai reggeltől kora délutánig vezették a gondjaikra bízott állami hivatalt, aztán beültek a szolgálati gépkocsiba, és elindultak kampányolni. Arra azonban ügyeltek, hogy az autópályáról ne térjenek le. Nem akartak zötykölődni a kátyús utakon, ráadásul otthon akartak aludni. Politikai ellenfeleikre hagyták a „maradék” fél országot.

Torgyán József elküldte ifjú bizalmasát az Egyesült Államokba, hogy tanulmányozza az amerikai kampánytechnikát. S mert ellenzékiként nem viselt országos hivatalt, megvalósíthatta Molnár Róbert tengeren túlról hozott tapasztalatait. Kíséretével együtt bevackolta magát egy kisvárosi szállodába, innen ruccant ki a környékbeli településekre, ahol gyújtó szavakkal ecsetelte, amit népes közönsége hallani akart. Miután elképesztő hatékonysággal kampányolta végig az autópályán túli Magyarországot, a második fordulóra nyolcvanvalahány választókörzetben visszaléptette az embereit. Ezzel kárhoztatta vereségre az első forduló után még győzelemre álló MSZP-t, pártját pedig bevitte a kormánykoalícióba. Horn Gyuláék csekély különbséggel veszítették el a hatalmat, a sorsdöntő néhány százalékot a magyarosított kampánytechnika hozta.

Miközben néztem a nagypolitikától visszavonult, lefogyott és megcsöndesedett kübekházi polgármestert, azon tűnődtem, hogyan értékeli a hajdani kampányban játszott szerepét. Vajon a harmadik Orbán-kormány második évében, az újra felállítandó vasfüggöny esztendejében örül-e annak, hogy 1998-ban épp az ő segítségével kóstolta meg Orbán Viktor a hatalom ízét?    

komment
süti beállítások módosítása