Médianapló

Médianapló - Ki keverte le Antall Józsefet a képernyőről?

2015. május 26. 10:57 - Zöldi László

A három nappal ezelőtti bejegyzés olvasottságára nem panaszkodhatom. 5600-an kísérték figyelemmel a Mikor keverték le Antall Józsefet a képernyőről? című blogot. A kommentek annál inkább zavarnak. A tizenkilenc hozzászólásból hétnek a szerzője foglalkozott Hankiss Elemér megítélésével, holott a nemrégiben elhunyt társadalomtudós 1990. május 23-án nem is irányította a Magyar Televíziót. Az őt szidalmazókat aligha győzöm meg az ártatlanságáról, de másokat talán érdekel az akkori tévé ex-lex állapota.

Nemeskürty Istvánt a miniszterelnök Németh Miklós kérte föl, hogy vezesse a Magyar Televízió elnökségét. Amidőn az MDF megnyerte az országgyűlési választást, Nemeskürty visszaadta megbízatását annak, akitől kapta. S bár az MDF-elnök Antall József és az SZDSZ-frakcióvezető Tölgyessy Péter megállapodott az MTV-ről és a Magyar Rádióról (Hankiss Elemér lesz az egyik, Gombár Csaba a másik elnöke), az új vezetők csak azután léphettek hivatalba, hogy az Antall-kormány május 23-án fölesküdött a parlamentben. A Magyar Televíziónak tehát épp nem volt elnöke, amikor az új kormány programját megvitatták a pártok. Csakhogy a frakció-álláspontokra adott Antall-válasz elhúzódott, és már csak arra maradt idő, hogy a kormánytagok esküje néhány másodpercre fölvillanjon a híradóban.

Három napja még nem hoztam szóba azt az utókori fejleményt, hogy a kínos esetet múlt szombaton értelmezte a Magyar Nemzet két munkatársa is. Becsületükre válik, hogy a kommentelőkkel ellentétben Hankiss Elemért nem keverték bele a történtekbe. Szerető Szabolcs azonban így fejezte be az okfejtését: „Jellemző epizód, hogy a televízió nem közvetítette élőben az elhúzódó eskütételi ceremóniát a labdarúgó BEK-döntő miatt. Kis túlzással: egy ország sétált el a soha vissza nem térő történelmi pillanat mellett.” Ugró Miklós még rímelt is erre: „Május 23-án az új kormány eskütételének közvetítését a Magyar Televízió megszakította, mert egy labdarúgó mérkőzés helyszínére kapcsolt. Nesze neked, történelmi pillanat.”

E nézőpontból is megközelíthető a „történelmi pillanat”, de ha a cikkírók felhívtak volna néhány öreg tévést, talán másként fogalmaznak. Aznap este az elnök nélküli televízióban az ügyeletes szerkesztő döntött, az engem felvilágosítók szerint Chrudinák Alajos. Róla pedig elég nehéz elképzelni, hogy keresztbe akart volna tenni a frissiben hatalomra került MDF-nek és Antall Józsefnek. Talán nem is politikai, hanem szakmai oka volt a döntésének.

komment
süti beállítások módosítása