Médianapló

Médianapló - Tapolcai-e az újság?

2015. április 19. 10:53 - Zöldi László

A Magyar Hírlap tegnap számában érdekes cikk jelent meg, Nagy Ottó, a napilap főszerkesztő-helyettese a katonaélményeiről írt néhány nappal ezelőtt, erre reagált egy tapolcai olvasó, aki azonban némi töprengés után visszavonta a levelét. Attól tartott, hogy kigolyózzák a helyi nyilvánosságból. És itt következik a cikkíró tegnapi megjegyzése, amin eltűnődtem.

Megosztja velünk a levélíró információját, miszerint tavaly ősszel a Balaton-felvidéki kisváros újdonsült polgármestere kicserélte a helyi lap szerkesztőségét. Az újság nemcsak pártja, a Jobbik szócsöve lett, hanem „az MSZP üzeneteit is hordozza”. Lám, itt a Fidesz múlt vasárnapi vereségének oka: a szocialisták suttyomban alájátszottak a Jobbiknak, hogy a szélsőjobboldali párt megverhesse a kormánypártot. Az elmélet tetszetős, ám ahhoz erős képzelet kell, hogy bármiféle taktikai szempontot feltételezzünk a széttagolódott, intellektuális gondokkal küszködő baloldalról. Gondolatilag azonban ez a kisebbik bajom az összeesküvés-elmélettel.

Abban nem találok semmi rendkívülit, ha egy polgármester belép az új hivatali szobájába, és első intézkedései közé tartozik a helyi nyilvánosság birtokba vétele. Találkoztam olyannal is, aki a vasárnapi választás után hétfőn reggel először a helyi lap szerkesztőségébe ment, hogy mindenkit kirúgjon. De ha a tapolcai polgármester csakugyan olyan szerkesztőséget hozott össze, amely a saját párttársai mellett a szocialisták helyi politikusait is szóhoz juttatja, és a Fidesz helyi képviselőitől sem vonja meg, akkor reálpolitikát folytat. Az immár három osztatú politikai mezőny információival kecsegteti az olvasókat. S ha a kis pártokat sem hanyagolja el, akkor megteremti a Magyarországon elképzelhető legoptimálisabb helyi újságot is.

Csodálkoznék persze, ha a jobbikos polgármester eme kiegyensúlyozott médiaszemlélet jegyében uralná a helyi nyilvánosságot, a lehetőséget mégse zárnám ki teljesen. A 3147 polgármester közül valószínűleg ő volna a második, aki egyetlen mértékadó szervezetet és személyiséget sem közösítene ki. Az elsővel Biharban találkoztam tavaly tavasszal, az egyik tanítványom harcolta ki nála a községi újság sokoldalúságát. Ősszel már nem indult a helyhatósági választáson, belefáradt a normalitásba.

komment
süti beállítások módosítása