Médianapló

Médianapló - Az államtitkár földel

2015. március 25. 11:16 - Zöldi László

Magyarul Balóval - rétegműsor az RTL II. hullámhosszán. Este fél tízkor kezdődik, 23.15-kor ismétlik meg az RTL Klubban. Bruttó félórás, nettó huszonöt perces jutalomjáték az aktív tévések legtapasztaltabbikának. Baló György tegnap a Hortobágy körüli földek viszontagságos sorsát vette górcső alá. Ezúttal azonban inkább a beszélgetőpartneréről tűnődnék.

Dr. Bitay Márton Örs a hivatalos neve, egyike a negyvenvalahány államtitkárnak. A miniszterelnök az állami földek kiosztását (újraelosztását) bízta rá. A volt vidékfejlesztési államtitkár, Ángyán professzor egy parlamenti bizottság ülésén bírálta a jellemét, pedig csupán arra adta a fejét, hogy a keresztény középosztály elkötelezett tagjai végre megtapasztalhassák a magyar rögvalóság áldásait. Becsületére válik, hogy bemerészkedett Baló stúdiónak nevezett barlangjába. Az a benyomásom róla, hogy nem a kihízott arcú, ötven körüli, kisvárosi polgármesterből lett államtitkárok közé tartozik. Ért ahhoz, amit csinál; edzésekkel tartja a versenysúlyát, ízlésesen öltözik, ráadásul ugyanazt a két nyelvet, a németet és az angolt beszéli, mint veterán kérdezője. Akinek egyébként szemlátomást megadja a tiszteletet.

Fülhallomást is. A harmincnégy esztendős Bitay Márton felkészült a földmutyit firtató kérdésekre, és egy pillanatra sem esett ki az elegáns úrfi szerepéből. Három mondata mégis gondolkodóba ejtett. Először mosolyogva hagyta jóvá a műsorvezető kínos kérdését: „Megbeszélhetjük, végül is ön irányítja a műsort.” Csak én érzem ki belőle a lekezelő hangsúlyt? Elismerendő viszont, hogy amikor hallottam, nem hatott olyan borzalmasnak, mint most, utólag leírva. A metakommunikációs gesztusok enyhítették az egyértelműségét. A második mondat így hangzott: „Ez egy kedves kérdés.” Ebben már fölfedeztem a csipetnyi gúnyt. Leginkább azonban a harmadik mondatra kaptam föl a fejem, úgy a huszadik perc táján: „Nem ez a kérdés.” Ha már egy kormányzati reszortfelelős elfogadta ama helyzetet, hogy az ellenzékinek elkönyvelt kereskedelmi televízióban nem ő irányítja a beszélgetést, vajon miért akar magának kérdést föltenni?

A simulékony modorú fiatalembernek majd’ minden adottsága megvan ahhoz, hogy eredményes kommunikátor legyen. Csak még nincs tisztában azzal, hogy a beszélgetés műfajában óhatatlanul visszatetszést kelt, ha az interjúalany folyamatosan minősíti az újságíró kérdéseit. Nálam például a gyufát is kihúzta.

7 komment
süti beállítások módosítása