Médianapló

Médianapló - Simicska, a sajtószabadság letéteményese?

2015. február 07. 09:49 - Zöldi László

Hakninak nevezik azt a műveletet. amikor egy művészféle betanul valamilyen produkciót, és megpróbálja országszerte el(ő)adni. A hakni politikai változatát valósította meg Illés Zoltán, a volt környezetvédelmi államtitkár, aki két héttel ezelőtt kezdett szerkesztőségjárásba. Legalább tíz interjúban mesélte el, hogy miért ábrándult ki az Orbán-rendszerből. Megállapításai szakpolitikai szempontból fontosak, mert kiderült belőlük, hogy az Orbán-kormány nagy ívben lesajnálja a környezetvédelmet. A hosszúra nyúlt haknizásnak mégse tulajdonítanék különösebb jelentőséget, nem rázta meg ugyanis a nyilvánosságot.

Most viszont szem- és fültanúi lehetünk egy újabb hakninak. Amit a hajdani államtitkár két hét alatt csinált végig, azt Simicska Lajos egyetlen nap, sőt néhány óra alatt. Az egyik leggazdagabb magyar üzletember médiabirodalmában lemondtak az alvezérek (főszerkesztők és néhány helyettesük), amit ő „puccs”-ként élt meg, és az Indexen, Origón, Átlátszón, Hír24-en, Magyarnarancs.hu-n, atv.hu-n, Népszabadság Online-on és a Népszavában éktelen káromkodásra ragadtatta magát. Mindenkit legecizett, aki „hátba támadta”. De ha lehántjuk nyilatkozatairól a szexuális szófordulatokat, akkor mi rajzolódik ki előttünk? Vajon jól fogom-e meg a lényeget, ha Orbán Viktor gazdasági háttéremberét nem föltétlenül tekintem a sajtószabadság letéteményesének?

Miután kiöklendezte magából a csalódását, arról is beszélt: ő nem azért segített politikus barátjának lebontani a diktatúrát, hogy helyette a miniszterelnök másik diktatúrát építsen. E leleplező gesztuson eltűnődhetünk ugyan, ettől azonban Simicska Lajos még ott állomásozott a nyilvánosságkorlátozás minden mérföldkövénél. Mégis ezt nyilatkozta tegnap: „Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.” Azt hittem, hogy értek a médiapolitikához, elvégre két évtizede tanítom a legutóbbi száz évét, most viszont kiderült, hogy ama bizonyos hangot adás rejtve maradt előttem.

Lehetséges, hogy a sajtószabadságot az is képviselheti, akit a reklámadó tervezett változata sodor az ellenzék soraiba? De ha az állami pályázatokból szépen kistafírozott Hír TV, Lánchíd Rádió és Magyar Nemzet netán irányt vált, vajon mi lesz a régi ellenzék anyagilag lerongyolódott orgánumaival? A reklámadó szétterítése olyannyira érzékenyen érinti majd a templom egereit, hogy képtelenek lesznek kigazdálkodni az állami sarcot.        

9 komment
süti beállítások módosítása