Médianapló

Médianapló - Hogyan törhető meg helyben a kommunikációs zárlat?

2014. december 21. 10:47 - Zöldi László

A tegnapi bejegyzés nyomán valaki figyelmembe ajánlotta a tatai esetet. Utánanéztem a világhálón, és kiderült, hogy ez is a helyi önkormányzat meg a nyilvánosság kapcsolatáról szól. S bár kevésbé egyénített módon, nem föltétlenül a polgármester személyére kihegyezve, mégis megér harmincsornyi tűnődést.

A tatai önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett följelentést. Az egyik közösségi oldalon ugyanis egy helybéli ház „elherdálása” miatt jelent meg poszt, amelyet több csípős hozzászólás is követett. Márpedig a város vezetése - így a szigorú hangú önkormányzati álláspont - nem fogja tűrni a „rossz szándékú, megtévesztő” bejegyzéseket. A városatyák talán nem is tudják, milyen jót tettek a hazai nyilvánosságnak. Ha a följelentésből bírósági tárgyalás lesz, a magyar igazságszolgáltatás kénytelen lesz állást foglalni a helyi nyilvánosságról.

A jelenséggel úgy találkoztam, hogy az egyik tanítványom önkormányzati képviselőként olyan esettel szembesült, amely nem vetett jó fényt a polgármesteri hivatalra. Szerette volna nyilvánosságra hozni, csakhogy a kisváros összes fórumát a polgármester tartotta kézben. Végül a helybélieket foglalkoztató eset ugyanazon a közösségi oldalon látott napvilágot, amely most a tatai posztot is közölte. Az ügyből azért lett botrány, mert a kisváros hatezer lakosából legalább kétezren olvassák a Facebook-ot, amelynek révén a polgármester kommunikációs zárlatát sikerült megtörni. A történteket megírtam a Médianaplóba, melyet eredetileg arra találtam ki, hogy tippeket adjak a volt tanítványoknak, ha a diploma megszerzése után kommunikációs munkakörbe keverednek. Szűkebb pátriájában nem egy közülük rosszul élte meg a polgármester nyilvánosságkorlátoz gyakorlatát, és a közösségi oldal segítségével kölcsönzött országos nyilvánosságot a helyi közvéleményt foglalkoztató kérdésnek.

Azt hiszem, ebből a szempontból mellékes, vajon rejlik-e korrupciós szándék a tatai ház eladása, esetleg elkótyavetyélése mögött. Ha a bíróság ítélkezik majd, döntése vezérfonalul szolgálhat arról, hogy a helyi nyilvánosság első számú kedvezményezettje, a polgármester magáévá teheti-e a helyi fórumokat. S ha netán kisajátíthatja, akkor büntethető-e az, akinek ez nem tetszik? Mi több: a véleményét meg is fogalmazza a közösségi oldalon, és ezzel megteremti helyben a második, nem hivatalos nyilvánosságot.        

komment
süti beállítások módosítása