Médianapló

Médianapló - Miért svarcol egy polgármester?

2014. december 20. 10:39 - Zöldi László

Kezemben a Napló néven megjelenő veszprémi újság tegnapi száma, és próbálom megérteni az olvasottakat. Áll a bál Ajkán, a jelenlegi polgármestert nyilvánosan támadja a volt polgármester. Az utóbbi (Ékes József) szerint a jelenleginek (Schwartz Bélának) fizető állása van, amelyet a helyhatósági választás (október 12.) után harminc nappal meg kellett volna szüntetni. Ha ez nem történt meg, akkor nem tett eleget az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi passzusának.

A megyei napilap felajánlotta a válasz lehetőségét a jelenlegi polgármesternek, aki többféleképpen felelhetett volna. Elmondhatta volna, hogy sosem volt tagja a Bakonykarszt Zrt és az Avar Ajka Nonprofit Kft felügyelő bizottságának. Azt is kifejthette volna, hogy tagja volt az egyiknek vagy a másiknak, esetleg mind a kettőnek, az említett határidőn belül azonban megszüntette az összeférhetetlenséget. De nyilvánosságra hozhatta volna azt is, hogy tagja maradt ugyan mindkét felügyelő bizottságának, csakhogy ez szerinte összefér a polgármesteri tisztségével. Mindez helyett azt kérte szó szerint idézni, hogy „Ki az az Ékes József?”

Bizonyára jobban ismeri, mint e sorok írója, aki nem járatos Ajka belső viszonyaiban. Mindazonáltal tudható, hogy a rendszerváltás óta e két közéleti személyiség határozza meg a kisváros életét. Ékes József MDF-es politikusként kezdte, fideszesként folytatta, és nemcsak a polgármesteri székben fordult meg, hanem parlamenti frakciókban is. Olyan értékrendszerhez tartozik, amely nem rokonszenves, de akkor se tagadnám el az ősz hajú, mérsékelt hangvételű és normálisan viselkedő politikustól, hogy igyekezett szívén viselni a választókerület sorsát. Aligha tetszett neki a néhány hónappal idősebb, merőben más értékrendszert valló vetélytárs tevékenysége, itt-ott talán keresztbe is tett neki, a mostani állítása mégis méltányosabb, érvelőbb választ érdemelt volna.

Zavar, ha egy hatalomban lévő személyiség bunkóként viselkedik. Tűnődésre késztet, ha ezt közhírré is teszi a megye egyetlen napilapjában. Az pedig fáj, ha olyan ember vetkőzik ki önmagából, akivel csak azért kéne szolidaritást vállalnom, mert ugyanabban a politikai családban vagyunk. Bár mentségére szóljon a jelek szerint Zrt-ben és Kft-ben svarcoló polgármesternek, hogy akár durvább is lehetett volna. Visszafogottságról árulkodik, hogy nem vett példát a fideszes Deutsch Tamásról, aki ezt kérdezte egy vezető amerikai diplomatáról: „Ki a fasz ez a …?”       

2 komment
süti beállítások módosítása