Médianapló

Médianapló - Bomlik-e a kétharmad?

2014. november 24. 11:09 - Zöldi László

Mondatgyűjteményben az egyik fájl a kétharmadról szól. Két évtizedig csupán hat figyelemre méltó mondatban szerepelt, 2010 nyarától azonban a leggyakrabban használt fogalmak közé emelkedett. Azóta ötvenhét változatát jegyeztem föl. A magyarázat kézenfekvő: az Orbán-kormány idén immár másodszor tett szert minősített többségre az országgyűlésben. Bármikor bármit megszavaztathat, módosíttathat. A mindenható kétharmaddal történt valami tegnap.

Időközi választást írtak ki Újpesten, és az MSZP képviselőjelöltje tetemes előnnyel végzett a kormánypárti előtt. Mindazonáltal „hatalmas fölénynek” nem nevezném a győzelmét, mint a Népszabadság tette. A másik baloldali napilap dicséretes visszafogottsággal azt a címet adta tudósításnak, hogy „Újpesten nyert az MSZP”. Azon viszont már eltűnődtem, hogy a Népszava így folytatta: „bomlik a kétharmad”. Lényegében ugyanezt a derűlátó álláspontot fogalmazták meg a tegnap este és ma reggel megszólaltatott szocialista politikusok. Mi is történt valójában, van-e alapja a lelkesedésnek?

Néhány héttel ezelőtt meghalt Kiss Péter szocialista politikus, többszörös miniszter, az egyik újpesti választókörzet „örökös” képviselője. Az ő mandátumára írták ki az időközi választást, amelyet orrhosszal nyert egy nyugalmazott határőr-tiszt, akit a kormánypárti sajtó támadott a Kádár-korszakbeli múltja miatt (Moszkvában részt vett egy KGB szervezte tanfolyamon). Ezt a pöttyöt mégse vette zokon tőle a lakótelepek népe, mert az utóbbi két évtizedben önkormányzati munkájával kiérdemelte a bizalmat. Csakhogy a győzelméből korántsem következik az Orbán-kormány bukását megelőlegező cím és nyilatkozat.

Egyelőre az történt, hogy az MSZP megtartotta elhunyt politikusa, Kiss Péter mandátumát. Ezzel megmaradt a kormánypártok kétharmada az országgyűlésben; a Fidesz-KDNP változatlanul akkor fogadhat el új törvényeket és módosíthat régieket, amikor csak kedve szottyan hozzá. Az más kérdés - és ez kiviláglik a derűlátást sugalló címek után olvasható okfejtésekből is -, hogy ha a brüsszeli hivatalba távozott Fidesz-politikus, Navracsics Tibor mandátumáról is szavaznak majd az egyik veszprémi választókörzetben, és ha az ellenzék jelöltje jut be helyette a budapesti parlamentbe, akkor csakugyan elolvad a kétharmad. Ismerve a veszprémi erőviszonyokat, a sikerért vért kellene izzadni, kedves szocialista aktivisták, politikusok és velük rokonszenvező címadók. Ráadásul 2015. február 22-éig ki kéne bírni nagyotmondás nélkül.

57 komment
süti beállítások módosítása