Médianapló

Médianapló - Mi újság nálatok, vidéken?

2014. november 21. 10:41 - Zöldi László

Tegnap este furcsa élményben volt részem. Befejeződött A helyzet című vitaműsor az ATV-ben, és el akartam jutni a ZDF nevű német közszolgálati programhoz. De szörfölés közben meg-megálltam. A Csörtében (Hír TV), majd a Visszhangban (Echo TV) szintén a hétfő esti tüntetésről beszélgettek. Akár többes számban is írhatnám, hogy a tüntetésekről.

Mert igaz ugyan, hogy a Parlament előtti tömegdemonstrációról kezdődött a vita, de mindhárom műsorban akadt egy-egy vendég, aki kifejtette, hogy a fővárosival egy időben huszonvalahány magyar városban tiltakoztak még. Sőt, az egyik hozzászóló harmincnál több települést emlegetett; a hazaiak mellé helyezte ama külföldi városokat is, ahol sok magyar vendégmunkás él. Ez a jelenség már önmagában is azt sejteti, hogy nem minden Budapesten megszólaltatott értelmiségi (politikus, politológus, újságíró) láthatára korlátozódik a fővárosra. Ráadásul egy negyedik - Jámbor András, a Kettős Mérce nevű közismert blog szerzője - figyelemre méltó módon fogalmazta meg, hogy csak akkor illene véleményt nyilvánítani a tüntetéssorozatról, ha nem szigetelnénk el magunkat Budapesten.

Okfejtésében az egyik mozzanat különösen elgondolkoztatott. Miközben nagyon rokonszenvesen érvelt, arra is panaszkodott, hogy információk híján nehéz fölbecsülni a fővároson túli események számát, illetve érzékeltetni a nem budapesti tüntetések hangulatát. Képmutatás volna, ha most rajta kérnék számon bármit is, elvégre abból élek, hogy megírom azt, amihez másoknak nincs érkezésük. Fölkopna az állam, ha ők is ismernék a vidéki tájékozódás lehetőségeit. Mindazonáltal a számonkérés rideg hangsúlya nélkül rögzíteném, hogy amit Jámbor András hiányol, az minimális erőfeszítéssel elérhető, megvalósítható.

Amidőn hétfő este és kedd reggel végignéztem a megyei lapok online kiadásait, majd délelőtt 11-kor bedobták postaládámba a vidéki napilapokat, amelyekből kiegészíthettem az információkat, akkor majdnem teljes kép kerekedett a számokról és a hangulatról. Csupán a fóti, mátészalkai, orosházi, tatabányai és váci tüntetések résztvevőiről nem szereztem tudomást, bár azóta más forrásból ezekről is van fogalmam. Bárki más ugyanígy tájékozódhatott volna - már ha érdekli egyáltalán, hogy hétfőn este kik, miért és hányan tiltakoztak a főváros határain túl.

2 komment
süti beállítások módosítása