Médianapló

Médianapló - Mutyiból a dutyiba?

2014. november 18. 10:46 - Zöldi László

Még nem ülepedett le bennem a tegnap esti élmény. Azt viszont látom a mai lapokból, hogy mások - leginkább a parlamentből kiszorult politikusok - amatőrnek vélik a budapesti tüntetésszervezőket. Igazuk lehet, bár a botcsinálta szervezőknek és a civil felszólalóknak különös bájt kölcsönzött, hogy nem bizonyultak rutinos szónoknak. Például annak a magas, bőrsapkás, bőrkabátos és piros sálas fiatalembernek, akinek utolsó két mondatát szó szerint jegyeztem föl: „Menjetek a picsába! A tüntetésnek itt most vége.” A kocsmai kiszólást még Orbánéknak címezte, aki azonban nem figyelt eléggé, azzal a tudattal indulhatott haza a Parlament előtti térről, hogy őt most melegebb éghajlatra küldték.

Megvárom, míg kikristályosodik az élmény, addig is rögzíthető azonban, hogy a Közfelháborodás napján szintén tüntettek a vidéki Magyarországon. Ahány tiltakozás, annyiféle szervező csapat, és annyi ötlet is persze, noha a helyi szervezők egymástól függetlenül ugyanazt az útvonalat fedezték föl. Az adóhivatal épülete előtt gyülekeztek, onnan vonultak a Fidesz székháza elé, majd a város legnagyobb közterére. E keretet különböző tartalmakkal töltötték ki. Az egyik NAV-székháznál például söralátétekről olvasták föl az Orbán Viktornak szánt üzeneteket, a másiknál testes aktivistát öltöztettek fehér galléros oligarchának, aki narancssárga "nemzeti" talicskán tolt három tömött zsákot, rajtuk a felirat: KÖZPÉNZ. Mindenhol akadt egy csipetnyi performance vagy flashmob, ráadásul a szónokok bedobtak egy-egy helyi témát is, amely joggal borzolja a helyi kedélyeket.

Az utókor kedvéért végignéztem a megyei lapokat és a vidéki portálokat, vajon tegnap este hányan tiltakozhattak a főváros határain kívül. Íme: Békéscsaba (200), Debrecen (250), Dunaújváros (600), Eger (300), Esztergom (150), Győr (350), Kecskemét (150), Komló (200), Miskolc (600), Mosonmagyaróvár ( 40), Nagykanizsa (200), Nyíregyháza (700), Pécs (1000), Salgótarján (300), Siófok (40), Sopron (250), Szeged (2000), Szolnok (300), Szombathely (1000) és Veszprém (500). Ha e 9130-hoz számoljuk majd a fóti, a gyöngyösi, a keszthelyi, a mátészalkai, az orosházi, a szentesi, a tatabányai és a váci tüntetőket, akikről egyelőre nincs adatom, akkor talán levonható a következtetés, hogy a Budapesten túli Magyarországon több mint tízezren tiltakoztak az Orbán-rendszer hatalomgyakorlása ellen.

komment
süti beállítások módosítása