Médianapló

Médianapló - Széttaposták a narancsot Kecskemét főterén

2014. október 30. 10:19 - Zöldi László

Az október 28-i (keddi) tömegdemonstráció után azt javasoltam e rovatban, hogy ki kéne dugni a fejünket Budapestről. Hátha találunk valamit az országban. Tegnap említettem is néhány példát a vidéki városokból, ahol főként fiatalok részvételével hangulatos, „ütős kis tüntetések” zajlottak le. Egy Mandineren kommentelő, bizonyos Kamasuka azonban zokon vette kitekintésemet, mert ezt írta: „Országos jelleg, mi? Mennyien is voltak Pécsett, Szegeden és máshol?”

Nem volt könnyű utánanézni, a megyei lapoknál ugyanis érvényesül az úgynevezett Budapest-jelenség. Ahogy a fővárosban szerkesztett újságok lemaradnak a vidéki eseményekről, úgy kezdenek a megyei napilapok is bezárkózni. Arról még hírt adnak, ami a megyeszékhelyen és a környékén történik, de szintén hajlamosak leépíteni a tudósítói hálózatukat. (Nem gazdaságos működtetni - vélik a smucig tulajdonosok.) Ezért ha a megye távolabbi részén fekvő városokban szerveztek kedd estére tüntetést a netadó ellen, nem biztos, hogy erről bármi is megjelenik a megye egyetlen napilapjában. Szerencsére sok kisvárosban tengődik kereskedelmi alapon digitális portál, amely nem föltétlenül a helyi hatalom szája íze szerint válogat a hírek között.

A kommentelő gúnyos kérdésére válaszolva annyit sikerült összegereblyézni, amennyiből körvonalazódik az országos kép. A városnevek utáni zárójelben a résztvevők száma, akik egyébként elég jól előkészített villámcsődületben gyújtottak gyertyát, és eltorlaszolták a Fidesz-székház bejáratát elavult monitorokkal, billentyűzetekkel, egerekkel és kábelekkel. Íme, az adatbecslések: Békéscsaba (30), Debrecen (300), Dunaújváros (100), Esztergom („maroknyi”, a fényképen 40 embert számoltam össze), Györ (60), Kecskemét (80, szűkebb pátriám főterén narancsot tapostak szét a tüntetők), Kiskunfélegyháza (60), Miskolc (250), Nagykanizsa (80), Nyíregyháza (300), Pécs (1200, a Széchenyi téri két ló közé szorult a tömeg), Szeged (1500), Veszprém (40). Találtam még tüntetésnek nyomát más városokban is, a számok azonban hiányoztak a tudósításokból.

Mellesleg a kedd esti összejövetelt beharangozó Facebook-üzenetekre kattintva kétszer többen jelezték csatlakozási szándékukat, mint ahányan végül is elmentek. S hogy teljesebb legyen az országos kép, kedves Kamasuka, ma este Egerbe és Szombathelyre, vasárnap pedig Komlóra hirdettek civilek tüntetést a netadó ellen.

7 komment
süti beállítások módosítása