Médianapló

Médianapló - A bárányok nem bégetnek, hanem harapnak

2014. október 29. 10:48 - Zöldi László

Tegnap Budapesten, a József nádor téren suta és a kelleténél hosszabb szónoklatok hangzottak el. Hja, az internetadó ellen tiltakozók elhajtották a semmitmondásban rutinosabb politikusokat - rutintalanul igyekeztek sokat mondani.

A legnagyobb tapsot az a bejelentés kapta, hogy a fővárosi tömegrendezvénnyel egy időben tucatnyi magyar városban tüntetnek a világhálós szolgáltatások megsarcolása ellen. Ekkor érezte meg az amúgy sokezres tömeg, hogy a tiltakozás országossá vált. Igen ám, de nemcsak Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán, Szegeden, Kiskunfélegyházán, Kecskeméten, Vácott, Esztergomban, Győrött, Nagykanizsán és Pécsett tüntettek a tervezett adónem ellen. Varsóban, Amszterdamban és Londonban is. A lányom 4000 kilométernyire dolgozik, a fiam egy prágai szállodában nézegeti az okostelefont, atyai kötelességem tájékoztatni őket arról, vajon a hazai médiumok szerint mi történt tegnap este Magyarországon.

A fővárosi eseményekkel részletesen foglalkoznak az országos napilapok, bár mintha a Magyar Hírlap nem is volna újság. Az este hatkor kezdődő rendezvények már nem fértek a látókörébe, talán mert nem tolható ki egy-két órával a lapzártája. A Magyar Nemzet rajta volt a történteken, noha csupán utalt a fővároson túli fejleményekre. Ugyanezt tette a Népszava is, azzal a különbséggel, hogy legalább fölismerte a megmozdulások országos jellegét. A Népszabadság viszont érzékeltette is a vidéki közhangulatot. Azért viselkedett újsághoz méltóan, mert még nem szüntette meg a tudósítóhálózatát.

A megyei napilapoknál arra figyeltem, hogy a Gazdasági Versenyhivatal minapi döntése, miszerint több mint kétmilliárd forintra büntette a vidéki laphálózatokat, vajon megfegyelmezte vagy „csak” megijesztette-é a szerkesztőségeket. Volt olyan újság, amely kizárólag a Magyar Távirati Iroda nem igazán független tudósítását közölte - a budapesti tüntetésről. Volt olyan is, amely nyúlfarknyi terjedelemben szőtte bele a megyeszékhelyen történteket. Olyan is akadt, amely részletesen számolt be a megyeszékhelyen lezajlott tüntetésről, többnyire gyertyagyújtással kombinált villámcsődületről, holott a tiltakozók akár mobiltelefonnal is világíthattak volna. De volt olyan is, a kaposvári, amely publicisztikát szentelt az immár országossá terebélyesedett mozgalomnak. Egy szemléletes mondat Vas András ma reggel megjelent cikkéből: „A bárányok sokáig hallgatnak, de a mély ostobaság farkassá változtatja őket.”    

2 komment
süti beállítások módosítása