Médianapló

Médianapló - Fölmelegíthető-e a fehér?

2014. szeptember 19. 11:22 - Zöldi László

Ezt írja a Pinokkio álnevű hozzászóló: „Nem gratulálok az új arculathoz. Senki nem panaszkodott még a vakítóan fehér betűk és a szemrongáló háttér miatt? Lehet, hogy ez a trend, de a vége a megvakulás vagy az elpártolás.” Találva érzem magam. Éppen most írtam elemzést a Print&Publishing című szaklapba, és arra jutottam, hogy a hazai portálok színvilága megoldatlan. Erre tessék, rám pirít valaki.

Nem állítom, hogy értek a színekhez, de sok portált olvasok, és az a benyomásom, hogy a főszerkesztők nem figyelnek a színek társítására. Gyakran káprázott a szemem, egy idő után fel is adtam. Amelyik portállal bajom volt, azt csak akkor olvasom, ha a két utánközlő közül valamelyik a saját, egyébként végiggondolt színvilágához alkalmazza (a Mandiner jobban, az Index kevésbé). Tanulmányoztam a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőröknek szánt tankönyvét, és azt hiszem, hogy sikerült figyelemre méltó következtetést levonni. Ennek terméke, hogy megváltoztattam a Médianapló arculatát.

Utólag elismerem, tudat alatt befolyásolt, hogy nézegetem az amerikai blues honlapokat, és vonzó a sötét alapon világos betűk kombinációja. E rovathoz azonban túl vidám a bohókás háttér, ezt igazolja Pinokkio szemrehányása. Visszatértem hát a kiindulóponthoz, és a Blog.hu-n megnéztem a változtatási lehetőségeket. Eredetileg a Beállítások-on belül, a Sablonok között a We Love Color-nál cövekeltem le, de most a másik kilenc sablont is kipróbáltam. Meglepett, hogy ötben fehér alapon szürke betűket, egyben pedig szürke alapon fehér betűket találtam.

Azt tanultam a filmes kézikönyvből, hogy a színvilág kulcsfogalma a kontraszt. Ilyen a hideg és a meleg, a sötét és a világos kombinációja. A legnagyobb kontraszttal a fekete és a fehér kecsegtet, bár a fehér alapon hidegebbnek hatnak a fekete betűk, mint például a sárgák. Igen ám, de ha mesterséges fénynél olvasunk, mint a számítógép képernyőjén, a sárga fehéresnek dereng, a szürke meg szinte fölismerhetetlen. S bár a maradék három sablonban szép fehér betűtípust is fölfedeztem, a csiricsáré háttér inkább vihorászó kamaszlányokhoz illik. Tetszett viszont az, amelyiken a fekete háttérből elegánsan emelkedtek ki a fehér betűk. Kár, hogy a Médianapló halálról értesítő partecédula képzetét keltette.

Végül is maradtam a kommentelő által kárhoztatott sablonnál, ahol sötét ugyan az alap, de a vöröses csíkok „fölmelegítik” a fehér betűket. A háttérrel nem vagyok elégedett, de jobbat egyelőre nem találtam nála.

2 komment
süti beállítások módosítása