Médianapló

Médianapló - Mitől csökken a politikai sajtó példányszáma?

2014. augusztus 31. 10:31 - Zöldi László

Talán képes volnék tömörebben is összefoglalni azt, amit tegnap írtam a példányszám-csökkenésben szenvedő napilapokról. Mégis idézem azt a mondatot, amellyel vitába szállt a Mandiner egyik kommentelője. Ezt fejtegettem: „A szegényedő olvasók hajlamosak kilépni az előfizetők közül, de nem föltétlenül távolodnak el ama értékrendszertől, amelyet a politikai napilap képvisel, inkább az online változathoz igazolnak át.”

A kommentelő így válaszolt rá a maga szinte kötelezően laza modorában: „Ez nem igaz. Aki elindul online, az bizony le se szarja a nyomtatott újság online verzióját, mert rájön, hogy van jobb, több, színesebb, neki való.” Hogy van-e jobb és színesebb a kétségkívül lassú, bár épp ezért a hátteret pontosabban és érdekesebben megvilágító nyomtatott sajtónál, arról vitatkoznék a hozzászólóval, a lényegi mondandójával azonban egyetértek. Aki eleve a digitális sajtót kezdte olvasni, az csakugyan ritkán jut el a nyomtatott változathoz. A legtöbb tanítványom például ilyen a kommunikáció szakon, ennek ellenére vannak köztük rendkívül tájékozottak is. Tehetségükről nyolc ifjúsági Pulitzer-díj tanúskodik. Igazán kár, hogy tegnap nem róluk írtam - ez az idézett mondatból is kiderülhetett volna a kommentelő számára.

Az előfizetők igazolnak át a digitális változathoz, és értelemszerűen nem a fiatal olvasók közé tartoznak. Épp az életkori adottság a modernizáció egyik korlátja. Közismert, hogy a baloldali pártok, leginkább az MSZP szavazótábora elöregedett. Aki baloldali értékrendszerű napilap korszerűsítésén töri a fejét, annak számolnia kell azzal, hogy a hatvan fölöttiek 3,9 százaléka használja a számítógépet, amelyet nem is mindegyikük csatlakoztat a világhálóhoz. Az idősebb olvasók hajlamosak arra, hogy a nyomtatott változatban csupán azokat a cikkeket fogadják el, amelyek igazolják a véleményüket. Ez megint csak korlátozza a politikai újságok lehetőségeit, most már nemcsak a bal-, hanem a jobboldalon is.

Figyelemre méltó folyamat rajzolódik ki a szemünk láttára. Akkor is csökken a politikai napilap példányszáma, ha a szerkesztőség pártos újságot készít, de akkor is, ha olyan véleményeket is közöl, amelyek eltérnek a szekértáborhoz tartozók „vonalas” álláspontjától. Elvégre a hajdani előfizetők az önigazoló, illetve az elgondolkoztató cikkeket ingyen is elolvashatják az online változatban.  

komment
süti beállítások módosítása