Médianapló

Médianapló - Trabant a Fehér Ház előtt

2014. július 19. 10:19 - Zöldi László

Két napja az MSZP eljelentéktelenedéséről tűnődtem. Hajdani szerzőtársam, akivel együtt írtunk tankönyvet a médiáról, üzent a közösségi oldalon: „Ne sajnáld őket! Nem kár értük, korunk Bourbonjai.” Arra utalt, hogy Napoleon bukása után a Bourbon-uralkodóház tagjai visszaültek a trónra, és ott folytatták, ahol Napoleon hatalomra jutása előtt abba kellett hagyniuk. A 2014-es választási vereség után nem tudhatjuk, vajon az MSZP miként folytatta volna, ha győz. A mai kongresszusáról azonban eszembe jutott egy régi történet. Nem véletlenül ötlött fel, tegnap ugyanis érdekes interjú jelent meg a Zalai Hírlapban.

Egy nagykanizsai ügyvéd szólalt meg, akit épp negyedszázada választottak az MSZMP megyei elnökévé. Vári László a kanizsai reformkörben tevékenykedett, és a hozzá hasonló módon gondolkodók kiharcolták, hogy átvehesse a zalai szervezet irányítását. Az újság nem írta meg - az interjút készítő kolléga talán nem is szerzett róla tudomást -, hogy a frissiben megválasztott elnök az ügyvédi jövedelméből vett és nem igazán menő kocsijával hajtott át Egerszegre, de csak némi kérdezősködés után találta meg az irodáját. Nem tudta, hogy hol van a megyei pártbizottság épülete. Azt viszont tegnap elmesélte a lap olvasóinak, hogy ő lett az utódpárt első elnöke Zalában. Tisztességgel végigdolgozta a rendszerváltás folyamatát, majd amikor látta, hogy párttársai fejébe szállt a szolgálati gépkocsi benzingőze - én foglalom össze ilyen költőien a részletes élménybeszámolót -, visszatért a szakmájába. Azóta is megbecsült ügyvéd a megye második legnagyobb városában.

A rendszerváltást, amelyre most visszaemlékezett, a Népszabadság szerkesztőségében éltem meg. A munkatársak keble dagadt a büszkeségtől, amidőn az első oldalra tettük ki a trabantos fotót. Fábry Bélát, a reformkörösök fóti képviselőjét 1989 őszén beválasztották az MSZMP romjain létrejött MSZP elnökségébe, és úgy érkezett az úgynevezett Fehér Házban berendezett irodájába, hogy TK 35-41 rendszámú sztrádabacilusával a nyugati márkájú gépkocsik közé állt. Ő sem csinált karriert az utódpártban. Fóton még most is politizál, és pedagógiai témákról ír néha cikket a Népszabadságba.

Ha az elmúlással küszködő MSZP kongresszusán ülnék, Vári László és Fábry Béla sorsából bontanám ki a hozzászólásomat.          

16 komment
süti beállítások módosítása