Médianapló

Médianapló - Orbán rádiózik

2014. május 23. 10:50 - Zöldi László

Ezúttal például mosolygós hangon. Május van, túl vagyunk az esős időszakon, nyílik az orgona, harapni lehet a levegőből. Elképzelem, hogy a miniszterelnök hajnalban arra nyitotta ki a szemét, hogy odakint csicseregnek a madarak. Még úgy, pizsamásan kinyitotta az ablakot, és beleszagolt a hegyvidéki ájerbe. Gondolatban végigszántott a tennivalókon, és felötlött benne, hogy fél nyolctól az a riporter kérdezi majd, akivel a második Orbán-kormány 208 péntekjéből legalább százötvenet együtt kezdett a Magyar Rádió hangszigetelt stúdiójában. Megszokták egymást, mint kutya a bolhát.

Ma reggel végighallgattam a beszélgetést 7.33-tól 7.59-ig. Ez csaknem harminc perc, vagyis tíz gépelt oldal. Egy flekk hárompercnyi szöveg, ha az interjúalany nem túl gyorsan és nem túl lassan beszél. Tíz flekk egy kolumna (újságoldal). A csaknem félórás beszélgetésből tizenhárom mondatot jegyeztem föl, ami a politikai kategóriában kimagaslónak számít. A jelenlegi politikusok közül csak Gyurcsány Ferenc képes hasonló teljesítményre. A múlt heti 168 Órában meglepett egy Hiller-interjú nyolc figyelemre méltó mondattal, körülbelül ugyanennyire telik a nála gyakrabban megszólaltatott Bajnai Gordon és Mesterházy Attila rutinjából is. Ha viszont kilépünk a politikusok zárt köréből a szakemberek közé, Kolláth György alkotmányjogász például néhány hete nyilatkozott a Népszavának, és nála 17 mondatot húztam alá.

De visszatérve a magyarországi nyilvánosság első számú kedvezményezettjéhez, a ma reggeli Orbán Viktor hangjában ott bujkált a jókedv. Lám, megdicsérte a riporter indító gondolatmenetét: „Ezek indokolt kérdések.” Aztán még egyszer megveregette a vállát: „Jól tapint rá a különbségre.” Majd észrevette, hogy átlépett az országvezetőt az újságíróktól elválasztó határon, ami számára magától értetődő, és ezt mondta neki: „Nagyon szigorú ma reggel.” Mentségére szóljon, hogy még e feddő mondatban sem veszett ki hangjából a csipkelődés, az évődés, a huncutkodás, a mókázás, a tréfálkozás. De leginkább a böllenkedés, ahogy mifelénk mondják.

Becsületére válik, hogy két nappal az uniós választás előtt majdnem minden kérdésre kifejtette az álláspontját. Egyet kivéve. Nem válaszolt arra, hogy vajon öt év múlva Magyarország tagja lesz-e még az Európai Uniónak. Az újságíró nem feszegette tovább a kérdést.       

17 komment
süti beállítások módosítása