Médianapló

Médianapló - Zsidózhat-e Török Zsolt?

2014. április 17. 10:51 - Zöldi László

Tegnap, a holokauszt-emléknapon robbant ki egy vita a közösségi oldalon. Török Zsolt, az MSZP volt szóvivője válaszolt az őt ért nemtelen támadásokra. Például arra, amidőn egyik vitapartnere számon kérte rajta, vajon miért emleget egy közismerten rabbis anekdotát. Hadd védjem meg a szocialista politikust: műveltségi szerkezete nem olyan, hogy egy államilag elismert felekezet papjaira gondolt volna.

Tegnapelőtt kétségkívül ezt írta a választási vereség fölött érzett szomorúságában: „Braun és társai a párton belül, Konrád György és társai azon kívül rendelkeznek sok jó tanáccsal, ötlettel. Csak már nem nagyon van több liba, hiába lenne még pár ötletük.” Ebből azonban inkább a mozgalmi műveltsége sejlik elő. Horn Gyula mondta egyszer, hogy „A tanácsok sorjáznak, csak a libák pusztulnak.” (Reform, 1995. december 1.) Azt már nem kérdezhetjük meg az MSZP néhai elnökétől, hogy mire utalt, Török Zsolt viszont Horn Gyulára. Tegnapelőtti bejegyzéséből azt sem olvasom ki, hogy Braun Róbertet és Konrád Györgyöt az egyik államilag elismert felekezetbe sorolta volna. Mindössze arra emlékeztetett, hogy „Volt nekik is pártjuk, azt is szétverték. A miénket hagyják békén.” Ebből legföljebb az következik, hogy némi kritikával illette az MSZP hajdani koalíciós partnerét, az SZDSZ-t.

Jellemző a vele vitázókra, hogy már tavaly novemberben is szándékosan értették félre, amikor azt írta, hogy „A média a liberók kezében van.” Liberó, libsi - e szavakból kiérzem a becézést, s ha már libáról van szó, az olykor kétségkívül megcsipkedett liberális partner iránti tiszteletet. Azt meg végképp nem értem, vajon a vele vitázóknak mi bajuk van azzal, hogy a volt szóvivő két részre osztja a magyar társadalmat: a Nagykörúton belül és kívül élőkre. Magam vagyok a két lábon járó szintézis. A Nagykörút egyik mellékutcájában lakom, mégis a szegedi egyetemen, a szombathelyi, székesfehérvári, egri és nyíregyházi főiskolán töltöttem a legutóbbi két évtizedet. Az is huncut, aki Török Zsolt megfogalmazása nyomán a szélsőjobboldali sajtóból átemelt toposzra gondol.

Érthető, ha a szocialista politikus tegnap kikérte magának a gyanúsítgatásokat, mondván, hogy nem szeretné, ha bármi mást magyaráznának a hozzászólásába. Olyannyira együtt érzek vele, hogy kárhoztatom azt a liberális (becézve: liberó, libsi) politikust, aki szerint „Kultúrember nem zsidózik.” Van, aki ezek után azt gondolja, hogy Török Zsolt kultúrember?

29 komment
süti beállítások módosítása