Médianapló

Médianapló - Politikus szendereghet-e a negatív létben?

2013. november 10. 11:03 - Zöldi László

A tegnapi jegyzet visszhangjára nem panaszkodhatom. Érzékeny pontot érinthettem, ha néhány ezren kattintottak rá, és sokan kommentelték is. Ráadásul a hozzászólók alig foglalkoztak szerény személyemmel - köszönet érte -, inkább a témára, az MSZP és a baloldal helyzetére összpontosítottak, pro és kontra persze. Egyetlen megjegyzés verte ki nálam a biztosítékot. Az egyik kommentelő Lendvai Ildikóra utalva ezt írta: „Nem bántam volna, ha a szülei áldozatul esnek a holokausztnak.” Lezsidózta tehát, a magyar fikakultúra büszkeségére.

 

A szocialista politikus bizonyára megszokta az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket, ráadásul fogalmam sincs a családi viszonyairól. A sorsom azonban úgy hozta, hogy három olyan városban is éltem, Kecskeméten, Szegeden és Debrecenben, ahol az édesapja csinált színházat. Lendvai Ferenc jóvoltából ismertem meg például Németh László drámáit, ezekről a szép és gondos előadásokról a legnevezetesebb. Nagyon kevesen voltak nála elkötelezettebbek a magyar drámairodalom iránt, vétek lett volna elvesznie a második világháború forgatagában. Legyen bárkinek bármilyen véleménye a közéleti pályára lépett lányáról, nem elegáns, ha vele együtt az apját (és az anyját) is kitagadják a nemzetből.

 

Van azonban ennél nagyobb bűne is a kommentelőnek: álnévként a Juhász Jácintot választotta. A kitűnő színész viszonylag rövid pályafutás után, 1999-ben halt meg (az idén töltötte volna be a hetvenet). Láthattam utolsó szerepében, a Madách Színházban. Az antiszemita hozzászóló pechjére Nahum koldust játszotta az anatevkai zsidó gyülekezetből a Hegedűs a háztetőn című musical-ben. Valószínűleg már nem tudott beszélni, mert a rendező Kerényi Imre (nocsak, egy érdekes név) néma szerepet adott neki. Rongyokba burkolt, csontig soványodott teste magához vonzotta a tekintetet, láztól égő szemével kiragyogott a tömegből. Lehet, hogy azért figyeltem a mimikáját és a metakommunikációját, mert akkoriban olvastam, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küszködik, és megjelentek előttem az izmos hősök, akiket színházban és különösen filmekben jelenített meg. Ezzel az emlékképpel úgy jöttem ki a Madách épületéből, hogy villanásnyi megnyilvánulásai annyi év múltán is felidéződnek.

 

Az álneves kommentelőnek egyetlen mondatban két halott művész emlékét sikerült meggyaláznia. Ehhez képest igazán semmiség egy élő politikus pocskondiázása.   

52 komment
süti beállítások módosítása