Médianapló

Médianapló - Politizálhat-e a blogger?

2013. szeptember 25. 10:52 - Zöldi László

Zajlik a vita egy szakmai kijelentés körül. Az Új Magyar Szó online felületén, a Maszol.ro-n jelent meg egy disputára is alkalmat adó beszélgetés Rácz Évával, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnökével.

 

A MÚRE újdonsült vezetője kifejtette a digitális sajtóról vallott elképzeléseit, és okfejtését elnéző iróniával fogadta az egyik legismertebb erdélyi szociológus. Annál harciasabban marasztalta el az Alternatíva cimű portál szellemi közösségéhez tartozó Földi Bence. A budapesti újságíró egyenesen XIX. században ragadt anakronizmusnak vélte az éppen csak negyedik ikszében járó elnök asszonyt. Én méltányosabb volnék, Rácz Éva kiindulópontja ugyanis támadhatatlan. Szerinte „Az újságíróknak akkor is illik megfelelniük bizonyos szabályoknak, ha nem épp újságot írnak, hanem a Facebook-falukra írnak valamit.” Igazán kár, hogy amilyen következtetést levon a hibátlan állításból, annak igazságtartalma kétségbe vonható.

 

Legfontosabb megállapítása, mely magyarországi vitapartnerénél kivágta a biztosítékot, hogy „Politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen.” Mármint a digitálison, a blogok között. Azért nincs, mert azok a fránya kommentelők hajlamosak készpénznek venni az amatőr elemzéseket is. Ebben van némi igazság, de az már vitatható, hogy az erdélyi kolléganő megkülönbözteti például a gasztroblogot a politikai blogtól. Az előbbit még megengedné, az utóbbit azonban már nem. Erre mondja Földi Bence, hogy sok politikai blog nem is annyira egyéni véleményt tükröz, mint inkább felkészült szakemberek álláspontját, amit egy szellemi műhely nevében fogalmaznak meg, és adnak közre. Arról nem is szólva, hogy vannak politikai újságírók, akik személyes tapasztalataik alapján föltételezik, hogy véleményük nem illik bele munkahelyük a szerkesztőség közlési filozófiájába - értsd: politikai elkötelezettségébe -, ezért inkább fölteszik a Facebook üzenőfalára. 

 

Azt már én fűzöm hozzá, hogy a szakmailag alapos, bár rendhagyó elemzés kevésbé szúr szemet a közösségi oldal üzenőfalán, elvégre „csak” az ismerősök olvashatják, ha kedvük szottyan rá. Ráadásul a hivatásos tollforgatók ki is írhatják magukból mindazt, ami nyomja a bögyüket. Mindössze azt kell vállalniuk, hogy rájuk ömlenek az álneves kommentelők indulatai. Különleges élmény, bár köztünk szólva nem nagy ár a politikai kontroll nélkül kifejtett politikai vélemény szabadságáért.

25 komment
süti beállítások módosítása