Médianapló

Médianapló - Orbán puskásozik, a média puskázik

2013. augusztus 05. 11:31 - Zöldi László

Ha olvasok valami érdekeset, nem elégszem meg a közlés helyével - utánanézek az eredeti szövegnek is. Hátha teljesebb, hátha más kicsengése lesz a tágabb összefüggésben. Amidőn azt olvastam a Nemzeti Sport tegnapi számában, az Orbán Viktorral készült újságoldalnyi interjú végén, hogy a teljes szöveg a www.pfla.hu-n érhető el, azonnal utána eredtem az interneten.

 

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapja még részletesebb okfejtéssel kecsegtet. Ráadásul az is megtudható belőle, hogy az interjút Szöllősi György készítette. Tanítványom volt a szegedi egyetem kihelyezett tagozatán, már a kilencvenes évek közepén is sportújságírónak készült, és Puskással foglalkozott. Jelenleg a néhai Száguldó Őrnagy hagyatékát gondozza, és a róla elnevezett fociiskola digitális faliújságját szerkeszti. Ebbéli minőségében rendszeresen találkozik Magyarország Felcsúton gyakran időző miniszterelnökével. A frissiben készült interjú körülményeiről tűnődnék.

 

Már az is elgondolkoztató, hogy a honlap-szöveg tegnapi dátummal jelent meg. Ha ugyanis a Nemzeti Sport szintén tegnap hozott belőle részleteket, akkor ez nem azt jelenti, hogy a sport napilap szerkesztői fölfigyeltek az eldugott portálon hozzáférhető írásra, hanem hogy a közlés egy központilag tervezett kommunikációs akció része. Utoljára a nyolcvanas évek elején tapasztaltam egy hetilap szerkesztőjeként, hogy az országvezető egyik interjúját másodközlésre ránk is kiosztották, mi azonban a keddi szöveget a pénteki megjelenésre hivatkozva elsinkófáltuk, noha Kádár még csak nem is kedvenc időtöltéséről, a sakkról beszélt, hanem tömény politikáról.

 

Az már nem is lepett meg, hogy tegnapról mára virradóra a közszolgálati rádió hírszerkesztője első helyre tette Orbán Viktor vágyálmát arról, hogy föl kellene gyorsítani a budapesti Puskás-stadion, a szintén fővárosi Fradi-, a fehérvári Vidi-, a debreceni Loki- és persze a felcsúti stadion építését. De hogy jön ez az óránként megismételt hírblokk élére? Egyáltalán a hírekbe? Normális országban a labdarúgó szövetségben funkció nélküli szurkoló - még ha miniszterelnök és a nyilvánosság első számú kedvezményezettje is - legföljebb kifejtheti benyomásait a focihelyzetről. Vágyálma nem lehet zsinórmérték, rendező elv az adóforintjainkból működő rádió és egy magáncég pénzelte sportújság számára.

 

Egyébként gratulálok Szöllősi Gyurinak. Honlapos interjúja arról árulkodik, hogy kitanulta a szakmát.   

1 komment
süti beállítások módosítása