Médianapló

Médianapló - Pártos vagy pártatlan sajtó?

2013. február 02. 04:42 - Zöldi László

Vidnyánszky Attilát gyakran faggatják az újságírók, ezért kezdi magát orákulumnak érezni. Arról is véleményt nyilvánít, amihez nem ért. Ilyen például a sajtó, amelyről ezt mondta a Népszavában: „Hogy világnézeti alapon szerveződnek és működnek újságok, az természetesen rendben van.” Nem természetesen, és nincs rendben.

 

A Nemzeti Színház majdani igazgatója 1999-ben települt át Ukrajnából. Művészi kvalitásait bizonyára nem minősíti, hogy hozta magával a sajtószemléletét is. Európa keleti részén, különösen a Szovjetunióban a sajtó politikai befektetés volt. Veszteséges maradhatott, ha közvetítette a politika üzeneteit; az állampártnak megérte pótolni a hiányt. Nyugat-Európában viszont a sajtó gazdasági befektetés lett, célja a nyereség. Magyarországon az államilag eltartott sajtót nyugat-európai befektetők privatizálták, több mint két évtizede ütközik a politikai és a gazdasági érdek. Épp ettől izgalmasak az újságok.

 

Tóth Gábor, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettese mintha Vidnyánszky Attilával vitatkozna: „Nem a publikációban kell a végleteket elkerülni, hanem a lap irányultságában.” (Vas Népe, 1989.07.03.) Balogh Ödön veszprémi újságíró szerint pedig „a lap független, de az újságíró rokonszenvezhet bizonyos pártokkal.” (Napló, 1990.04.24.) Életszerű, hogy nem vagyunk pártatlanok, elvégre voksolunk valakire a szavazófülke magányában. Jól tesszük azonban, ha kritikai szellemünket a politikai közösség kedvéért sem adjuk föl.

 

Elterjedt az a gyakorlat, hogy a megyei lap főszerkesztője alkalmazott egy konzervatív értékrendszerű újságírót, egy baloldalit és egy liberálist. Ügyesen osztotta be az eltérő hangvételű publicisztikákat, a megye egyetlen napilapja ugyanis nem állhatott egyik, másik vagy harmadik párt mellé, máskülönben a mellőzött politikai szervezetek gazdasági holdudvara nem hirdetett volna benne. Márpedig a külföldi befektető nyereségre akart szert tenni. E gyakorlattal ellentétben az országos sajtó világnézeti alapon rendezkedett be. Bár akadt egy pillanat, amikor a liberális Magyar Hírlap főszerkesztője rovatot akart adni Orbán Viktor politikai tanácsadójának. Kísérletét megakadályozták a kilépéssel fenyegetőző liberális közírók.

 

Azóta kiteljesedett a kétirányú folyamat. A világnézeti alapon szerveződött újságok elveszítették a példányszámuk kétharmadát. A nem világnézeti alapon átalakított megyei lapok „csak” az egyharmadát.         

17 komment
süti beállítások módosítása